Производителите на зеленчуци пред фалит, заради орязани субсидии

Oранжерийни производители от цялата страна решават дали ще излязат на протест.

09.01.2015 | 16:47 Редактор: Пролетина Съботинова
Производителите на зеленчуци пред фалит, заради орязани субсидии

Тройно по-ниското финансиране, тази година предизвика вълна от недоволство от бранша. Според Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция ниската ставка ще доведе до масови фалити сред малките производители и съкращения на работните места в по-големите оранжерии.

Препитание, а не бизнес – така изглежда производството на зеленчуци за Кирил Писков от Сандански. Цялото му семейство работи в оранжерията и захранва Благоевградския окръг с домати, краставици и зелена салата. Тази зима обаче производителят е заплашен от фалит. Миналата година той е получавал субсидия от 2000 лв  за декар, а сега ще получи 3 пъти по-малко - 500 лв. за декар.

 

 

 

Разходите за отопление на оранжерийното производство също са твърде високи –близо 70% от стойността на продукцията. Документите, които са необходими за да кандидатстват производителите за субсидията от 500 лв, обаче са двойно по-скъпи от самото финансиране. Според бранша, това демотивира малките производители да се регистрират. По официални данни в страната има 3000 дкр оранжерии, и още 9 хил.дкр в сивия сектор.

Секторът осигурява близо 25% продукция на българския пазар и около 16 хиляди  постоянно заети работни места, които ще трябва да бъдат съкратени. 78 млн. лв. са предвидени за отглеждане на плодове и зеленчуци, според земеделското министерство. Едва 20 % от тях обаче са за оранжерийното производство.

Производителите се надяват поне да има по-високи цени на продукцията, която да компенсира орязаните субсидии. Според тях заради липсата на пари за отоплените, с няколко месеца ще се забавят и първите български зеленчуци на пазара.