fallback

Готви ли се пазарът на акции за корекция

09.01.2015 | 08:46

Главният икономист на Raymond James Джеф Саут коментира пазарната прогноза за 2015 с Джули Хаймън от Bloomberg за “On the Markets” в предаването “Street Smart.”

Още по темата

"На първо място, все още се намираме в дългосрочен възходящ тренд, който започна през март 2009 година.

Според мен той може да продължи още 8 до 10 години.

Но моделите на корекциите във времето, като например 6-процентния спад в първата половина на миналата година и близо 10-процентния спад, който видяхме през септември и октомври, предполагат, че нещо такова може да се случи и през тази година.

Може би няма да станем свидетели на драстични понижения, но вече видяхме корекция от 5%, която може да достигне и 10 на сто за първите месеци на годината. Но впоследствие това ще създаде условия за ръст от 10-12% общо за годината.

Точно такива бяха нашите очаквания и за доходността на индекса S&P през 2014 година"

 

Любопитно е до каква степен Федералният резерв играе роля в този сценарий. Говорили сме много за това, че въпреки серията от сигнали от страна на институцията, тя може да изчака до 2016 преди да предприеме повишение на лихвите. Това би ли променило по някакъв начин вашите прогнози?

Ами всъщност не.

Ако погледнем историческите тенденции, докато доходността по 10-годишните държавни облигации остава под 5%, дори и при повишаващи се лихви, обикновено настроенията на капиталовите пазари са позитивни, тъй като тази ситуация се свързва с поскъпване на акциите.

Защото има добра причина за повишението на лихвените проценти.

По-рано тази седмица в Бостън товорих с експерт, който е по-голям познавач на движенията на лихвите от мен и според него Федералният резерв ще запази стимулиращата монитарна политика за по-дълго време от очакваното.

Ако това се окаже вярно, 2015 може да се окаже по-добра за пазарите от 2014.

 

fallback
fallback