Спадът на цените на петрола дръпна еврозоната към дефлация

07.01.2015 | 14:52 Редактор: Мариета Иванова
Спадът на цените на петрола дръпна еврозоната към дефлация

Еврозоната се потопи в дефлация за първи път от 2009 година насам, след като цените през декември се понижиха с 0.2% спрямо същия месец преди година, пише BBC. Това създава допълнително напрежение върху Европейската централна банка да предприеме допълнителни действия да стимулира икономиката на валутния съюз.

Целта на ЕЦБ по отношение на инфлацията е за нива под, но близки до 2%.

Понижението беше задвижено основно от по-ниските цени на горивата в резултата на спада при цените на петрола.

Цените на горивата през декември 2014 бяха с 6.3% по-ниски в сравнение с година по-рано. Ако бъдат изключени цените на горивата, инфлационното ниво за месец декември за еврозоната би било 0.6%, каквото беше и през ноември, отбелязва BBC.

Цените на хранителните стоки, алкохола и цигарите остават без промяна спрямо година по-рано, след като се понижиха с 0.5% през ноември.

Цените на услугите, които се запазиха стабилни през ноември, се повишават с 1.2% в сравнение с декември 2013.
Джеймс Ашли, главен икономист в  Capital Economics, коментира данните като бележка под линия на по-голямата икономическа картина.

Аргументите за това дали инфлацията е малко под или над 0% и дали причината би следвало да се търси в движенията в цените на петрола са „измамни“, коментира той.

„Далеч по-важен е въпросът защо инфлацията е някъде около нулата на първо място – според нас, неудобната истина за политиците е заради това, че в голяма степен това е отражение на провал на политиката – едновременно фискална и монетарна“, коментира Ашли.