Ще се реши ли Драги на по-сериозни монетарни стимули

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

07.01.2015 | 13:52 Редактор: Георги Стоянов
Ще се реши ли Драги на по-сериозни монетарни стимули

Ханс може ли да кажем, че евентуалното решението на Марио Драги да предприеме вливане на ликвидност ще получи допълнителна подкрепа по-късно днес?

Ханс Никълс: По-късно днес Джон, очакванията са инфлацията в еврозоната да се окаже негативна - минус 0,1% и ако това се случи, ако всъщност имаме дефлация, Марио Драги ще разполага с още един аргумент да започне да изкупува правителствени облигации, тоест да предприеме вливане на ликвидност.

Той имаше един напрегнат месец. Това са последните данни. Разбира се, в петък имаме и данните за доверието на потребителите и след това тази среща на Европейската централна банка на 22 януари, само 3 дни преди изборите в Гърция.

Още по темата

Имаше някои коментари днес в германската преса, че германците не са на мнение, че Драги трябва да предприема вливане на ликвидност преди изборите в Гърция.

Искам да се фокусирам върху доверието на потребителите. И тук стигаме до този ключов въпрос, какви са германските аргументи.

Те казват, че потребителите и икономиката са всъщност доста по-богати заради спада на цените на петрола. Това има стимулиращ ефект за цялата икономика.

И това, което чуваме от Йенс Вайдман, което чуваме от Сабинe Лауншлайгер, е че трябва да калкулираме по-ниските цени на петрола, които наистина понижават инфлацията, но не толкова същинската инфлацията, колкото инфлацията при горивата и някои други по-волативлни стоки.

Да наистина, тази инфлация се понижава, но също така това стимулира икономиката. Това е техният аргумент.

Не е ясно дали те ще могат да подкрепят своя аргумент с данни пред срещата на 22 януари.

Всички погледи са насочени към данните за инфлацията, всъщност дефлацията и за това, колко дълбока е тя.

Имахме данните от Германия вчера – 0,1% и както знаеш Джон, инфлацията вече е негативна в Гърция и Испания.

Ханс Никъсл, благодаря ти много. Ще следим тази история.