Влияе ли на еврото ниската цена на петрола

Коментар на Рейчъл Еванс за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

07.01.2015 | 13:27 Редактор: Георги Стоянов
Влияе ли на еврото ниската цена на петрола

Рейчъл, разговаряхме с Джулиан Емануел, който е директор инвестиционни стратегии на UBS, тази сутрин. С него дискутирахме връзката между различните класове активи на фона на спада на цената на петрола в началото на годината. Той посочи връзка между еврото и цената на петрола. Знам, че не се фокусираш върху петрола, но до каква степен, когато разглеждате другите класове активи, ги свързвате с ниските цени на петрола.

Рейчъл Еванс: По отношение на курса евро - долар, в голяма степен доларът е повлиян от цената на петрола, която наблюдаваме.

Още по темата

Ниската цена на петрола изглежда носи добра печалба на американската икономика, така че доларът поскъпва заради това.

Разбира се, в Европа има доста проблеми, на които трябва да обърнем внимание. Не на последно място това, което се случва в Гърция. Там предстоят избори. Много анализатори сега понижават прогнозите си за това, къде ще е еврото в края на годината. ABN AMRO понижени прогнозата си до 1,10 от 1,15 долара за евро.

Рейчъл Еванс: Това ще е следващият основен показател, за който хората ще следят. Малко вероятно е да достигнем тези нива тази година, но както ти спомена, имаме доста събития, които крият рискове през следващите няколко седмици. Имаме избори в Гърция и партията, противопоставяща се на фискалните икономии, вероятно ще ги спечели.

Това е СИРИЗА.

Рейчъл Еванс: Абсолютно и това увеличава риска Гърция да напусне еврозоната. Така че сега се връщаме към проблеми, които плашеха пазарите преди няколко години. Сега отново сме в подобна ситуация.

Всички говорят за това, че гръцката криза може да се разпространи. Дори Ангела Меркел каза пред Der Spiegel, че тя може да си представи, как Гърция напуска еврозоната. Това обаче непредизвика особена пазарна реакция. Това късогледство ли е?

Рейчъл Еванс: Мисля, че донякъде да. Сега анализаторите започнаха да обръщат по-голямо внимание на това.

Имам предвид, че новината беше публикувана в празничните дни и първоначално хората не  й обърнаха внимание.

Очевидно от политическа гледна точка Европа е в по-добра форма в сравнение с положението, в което се намираше, когато за първи път научихме за проблемите в Гърция.

Мисля, че сега хората отново се вглеждат в картината, особено на фона на дефлацията и мудния растеж в Европа и започват да си казват: може би тази политическа несигурност ще се окаже проблем.

Преди гръцките избори имаме решението на ЕЦБ, което се очаква на 22 януари. За момента консенсусът е, че Марио Драги ще предприеме пълномащабна операция за вливане на ликвидност.

Рейчъл Еванс: Изглежда на това се надяват всички. Определено това ще бъде калкулирано от пазарите, независимо, какво точно ще е решението. Трябва да изчакаме и да видим.

Ок, Рейчъл Евънс, благодаря ти много. Рейчъл следи събитията за Bloomberg News.