Росен Сталев: ЕС няма единна политика, което е причина за спада на еврото в последно време

И ЕС, и Гърция използват блъфа, за да постигат целите си, коментира финансовият анализатор

07.01.2015 | 10:41 Редактор: Мариета Иванова
Росен Сталев: ЕС няма единна политика, което е причина за спада на еврото в последно време

Липсата на единна политика в  Европейския съюз е една от причините за наблюдаваните спадове на еврото в последно време, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансовият анализатор от БенчМарк Финанс Росен Сталев. В тази връзка по думите му „ЕЦБ се стреми единодушно да предприеме поне монетарна политика, за да може да се справи с положението, но в момента няма да е нужно само от това, но и политическо единодушие“.

Експертът коментира още, че в момента  и ЕС, и Гърция „използват средствата на блъфа,  за да постигнат своите цели“. - „СИРИЗА в предизброната си кампания заяви, че ще намали наполовина външния дълг, като няма да го плати. Това изглежда малко вероятно, тъй като нито ЕС ще остави Гърция да прави, каквото си иска, нито това ще има положителен изход за самата Гърция“, коментира Сталев. По този повод той посочи още, че в Германия се „появиха послания, че ако не бъдат спазени клаузите за спасяване на Гърция може да се наложи дори изход на Гърция от валутния съюз“.

Според него е малко вероятно Европа да „отпусне колана на Гърция“.

На въпрос на водещия Иван Нончев доколко е реалистичен сценария за извличане на ползи от продължаваща дълго време дефлация в Европа и дали ще проработи японският сценарий от 90-те години на безконтролно наливане на средства в Европа, Сталев коментира: - „Политическата, фискалната и монетарната рамка в Европа е поставена на целевата инфлация. Засега не са обърнали внимание на други мерки като дефлацията, като възглед за икономиката и все още може би, е необходимо да има инфлация в еврозоната за продължителен ръст и въобще за възстановяване на ръста на БВП.

От друга страна, дали  ЕЦБ ще предприеме тези финансови инжекции – според мен Марио драги ще изчака, особено с поевтиняването на еврото, което беше необходимо, за да се наблюдава крактковременна инфлация“.

Вижте целия коментар от видео файла.