fallback

Иван Хиновски: Ново увеличение на цената на тока е наложително

Намаление на цената на природния газ може да има след среща с представители на Газпром Експорт, коментира експертът

07.01.2015 | 09:55 Автор: Мариета Иванова

Задължително трябва да има ново увеличение на цената на тока през тази година, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт Иван Хиновски. Той допълни, че мерките, които са били предприети за стабилизиране на енергийната система „не са дали ефект и  НЕК продължава да трупа дефицит“.  

По думите му „в България трябва да бъде казано на хората – както  в Полша и в Германия, например, че всяка година електроенергията се повишава между 5 и 7%, което включва отчитане и на инфлационния натиск, средства за ремонти, горива и др.“

Хиновски посочи, че предвид продължаващото натрупване на дефицити, не бива да се толерира повече отлагането на реформите в сектора.

Той припомни, че основните източници за тези дефицити са свързани с „дружествата, производители на електроенергия, които са с дългосрочни договори -тава са американските централи в комплекса на „Марица Изток“, както и тези на зелената енергия“.

Хиновски се съгласи с водещата Йоанна Николова, че другият голям проблем в системата е свързан със самото управление.

По думите му първата стъпка към оздравяване на сектора минава през „един задълбочен одит на всички дружества в бранша- на техните приходи, разходи,  инвестиции.

„НЕК би трябвало да представлява особен интерес за такива одити, тъй като съдържа четири различни дейности, като всяка една отделна от тях има отделен лиценз. Редно е е се докладва пред обществото кои от тези дейности са печеливши и кои дейности преливат печалбите си в другите дейности. За мен това е изключително важно да стане ясно“, посочи енергийният експерт.

Той посочи, още, че въведената преди две години методика за ценообразуване е направила НЕК централна касичка за системата- „т.е. всички плащания, издължавания минаваха през НЕК“.

Хиновски коментира и ръста с над 50% на изнесената електроенергия през 2014 спрямо 2013.

„Ние знаехме, че печалбата от износа е над 180 млн. лв. на година, но никой не знае кой ги взима тези пари, къде остават. Всеки трябва да има някакъв дял, и трябва да е ясно доколко се реинвестират в мрежата,“ коментира Хиновски. Той посочи, че според наличната информация средствата за реинвестиране в мрежата се свиват „опасно много“, като се насочват към покриване на текущи разходи. По думите му  „браншът по този начин не може да бъде излекуван технологично“.

На въпрос на водещата Йонна Николова какви са стъпките за намаляване на цената на природния газ в резултат на спада на цената на петрола на международните пазари, Хиновски посочи, че за нашата страна това може да случи след среща и преговори между Булгаргаз и Газпром Експорт.

„Редно е да се изчака един ретроактивен  период от време, който е в рамките на 6 месеца и  вече е настъпил, след което  по формулата, която е заложена в договора между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ да се направи тази преоценка за намаляване. В целия свят купувачът, когато има интерес за намаляване, следва да инициира подобна среща“, поясни още Хиновски.

 

fallback
fallback