Как ниските цени на горивата се отразяват на замърсяването

07.01.2015 | 08:14
Как ниските цени на горивата се отразяват на замърсяването

Падащите цени на горивата може да подкрепят превозвачите, но това си има цена. Коментар на Джон Доусън от Bloomberg във “First Up.” (Source: Bloomberg)


"Около Коледа индийското правителство в Ню Делхи обърна внимание на проблема със замърсяването на въздуха, определяйки го като опасен.

В Китай също отсавна се говори за това, знаем че ситуацията в Пекин и Шанхай е много сериозна.

Колкото повече поевтинява петролът, толкова повече се понижава и цената на горивата по бензиностанциите, включително дизеловото гориво, използвано от камионите. Това обаче означава и повече вредни емисии, което очевидно е нещо лошо.

От друга страна обаче правителствата имат възможност да увеличат данъците върху горивата, което и правят, за да насочат постъпленията към разработки на алтернативни енергийни източници.

Виждате на графиката колко силно се понижи цената на природния газ през последните 4-5 месеца.  Но дори и при по-високите данъци и такси, потреблението се увеличава.

През ноември например продажбите на бензин в Китай са се повишили с 16 на сто.

Тези на дизела нарастват с 2%, а в Индия - с 3 процента и половина. Но най-важното е, че дори при по-високото облагане, потреблението расте.

Печеливши могат да се окажат възобновяемите енергийни източници, но не веднага, по-скоро в дългосрочен план. Засега замърсяването си остава проблем".