fallback

Цената на петрола падна под 50 долара

Коментар на Райън Чилкот и Елиът Готкин за телевизия Bloomberg

06.01.2015 | 16:15 Автор: Георги Стоянов

Голямо движение на цената на петрола и видяхме, как това се отрази на фондовите пазари. Разбира се, в много от тези индекси са включени големи енергийни компании.

Райън Чилкот: Да, видяхме, как цената на американския лек суров петрол падна под 50 долара за барел вчера.

Това се случи в 4:25 следобед лондонско време. На това се дължеше около една четвърт от спада от 300 пункта на Dow Jones при затварянето на борсата.

Chevron изгуби 4%, Exon изгуби 3%, на BP също не им се размина. Вчера имахме спад във всички сектори.

Още по темата

Brent изгуби близо 6% в определен момент. BP изгуби 5%. В момента акциите им се търгуват без промяна, но трябва да ги следим, защото видяхме как американският лек суров петрол се възстанови леко, но сега отново е под 50 долара за барел.

Същото се случва и с Brent, разбира се. Между 50 и 52 долара за барел. Следващата граница, за която трябва да следим е, кога Brent – това е основният сорт петрол на световните пазари – ще премине границата от 50 долара за барел.

Американският лек суров петрол и Brent и поевтиняха с над един процент тази сутрин. Искам да включа Елиът в нашия разговор. Елиът, притесняваме се за някои големи петролни компании тук на Лондонската фондова борса, но това се е усеща доста по-силно в Дубай тази сутрин.

Елиът Готкин: Не само Дубай Джон, бих казал, че всички Близкоизточни пазари с изключение на този в Египет днес са на червено.

В Дубай спадът е един от най-сериозните. Загубите достигнаха почти 6% в определен момент днес.

Сега индексите леко се възстановиха, но пазарът в Дубай в частност от началото на годината не е приключил нито една сесия на печалба.

Пазарът е на червено вече 3-та поредна сесия от началото на 2015. Петролни компании в региона са засегнати и на западните пазари.

Предполагам компании, където икономиките разчитат на петрола като Кувейт и Саудитска Арабия.

Те са засегнати, но също така инвеститорите избягват по-рисковите активи и заради това, което се случва в Гърция, както и опасенията, че може да има по-нататъшни сътресения, ако изборите там се развият по определен начин.

Така че Близкият изток наистина е засегнат по два начина. От една страна са падащите цени на петрола, а от друга желанието на инвеститорите да избягват по-рисковите активи.

Така че за това ние виждаме тези спадове в региона, както казах с изключение на Египет, където всъщност няма петрол и това е една от причините страната да остане в страни от спада в останалите части на Близкия изток.

Елиът съвсем на кратко ако може. Разбира се, виждаме пазарната реакция, почти веднага. Кога това обаче ще започне да се отразява на обикновените хора в Близкия изток, в Дубай например?

Елиът Готкин: Вече виждаме, че този спад в цената на петрола има осезателен ефект. Видяхме как държавни служители бяха уволнени в страни като Ирак.

Видяхме как бюджетите бяха орязвани и бяха прекалкулирани при много по-ниски цени на петрола, отколкото преди.

Така че ефектът вече се усеща що се отнася до правителствените бюджети и без съмнение обикновените хора също ще започнат да го усещат, след като заплатите им бъдат орязани или след като икономиките на страните им загубят инерция на фона на свиващите се правителствени разходи.

fallback
fallback