fallback

Европейската икономика се забавя още

06.01.2015 | 15:11 Автор: Мариета Иванова

Икономиката на еврозоната показва анемичен ръст през декември 2014 и преминава през най-лошото тримесечие от година насам, сочи проучване, цитирано от BBC.

Съставният индекс на производствената активност на Markit се понижава от 51.4 до 51.7 към декември. Но бележи подобрение в сравнение с месец по-рано, когато достигна 16-месечно дъно и 51.1.

Еврозоната отбеляза 18 месеца на продължителен, макар и слаб растеж.

От Markit посочват, че последното проучване за индекса на  производствената активност, който комбинира данните от индивидуално проучване на секторите строителство, услуги и производствени дейности, сочи, че икономиката на еврозоната бележи ръст от само 0.1% през последните три месеца на 2014.

Постоянно ниската инфлация от началото на миналата година стана причина потребителите и бизнесът да задържат плановете за поръчки и инвестиции в  очакване на цените да продължат да падат.

Проблемът се усложнява от лятото на 2014, в резултат на падащите цени на петрола, отбелязва BBC и допълва, че цена на сорт брент „петрол“ е намалял с повече от 50% от август до 51,54 долара за барел.

 

fallback
fallback