Китай ускорява изграждането на инфраструктурни проекти

Ивон Ман и Ана Едуардс от Bloomberg обсъждат инвестирането в инфраструктурни проекти в Китай

06.01.2015 | 12:48 Редактор: Виктория Крумова
Китай ускорява изграждането на инфраструктурни проекти

Ивон Ман, Bloomberg: Ключовата дума, която чуваме, е ускоряване на тези проекти. Говорим за 300 инфраструктурни проекта, разходи за 1 трилион долара. Това би могло да е част от по-широк проект за 400, с планирани 1.6 трилиони, които стартираха в края на миналата година и ще продължат до 2016. Искаме да споменем, че миналата година бяха похарчени 1.4 трилиона долара за инфраструктура в Китай. Тези одобрения са в контраст с действия в миналото, когато правителството даде зелена светлина на индивидуални проекти. Също така виждаме много по-целенасочена реакция спрямо 2009, когато централното правителство позволи на банките да дават заеми. Отново ще кажа, че този ход илюстрира притеснение сред властите, че икономиката, базирана на потребление, към която иска да премине Китай, все още трябва да създаде стимул за растеж, а в момента Китай преживява двоен удар – забавен инвестиране в недвижими имоти и рязък спад в продажбите на земя.

Започваме да виждаме, че Китай намира много начини, по които да стимулира икономиката, без да пробягва до пълен стимул. Първо беше добавянето на ликвидност, вторият, разбира се беше намаляването на лихвените проценти през ноември.

Ана Едуардс: Ивон, ще попитаме и гостите ни малко по-късно как 1.4 трилиона долара влизат в икономика с размерите на Китай, но като стана дума за това къде ще отидат, тези проекти ще бъдат финансирани от централното и местни правителства, както и държавни фирми и частния сектор. В кои сектори ще отидат тези пари?

Ивон Ман: Говориха за седем индустрии - нефто и газопроводи, чиста енергия, транспорт, минен сектор, здравеопазване, националната комисия за развитие и реформи. Обмислят се и други проекти в други индустрии, които могат да открият и да подпомогнат. Но дали това са допълнителни 1 трилион долара или само предоговаряне на съществуващи проекти. Все още не сме съвсем сигурни, но така или иначе експертите казват, че това би могло да донесе известна подкрепа за развитието на Китай.