Рублата се потопи със спада на петрола

06.01.2015 | 06:58
Рублата се потопи със спада на петрола

Руската рубла изгуби 7.2% в първия ден на търговия за 2015 след като спадът на цената на петрола продължи. Коментар от Хонконг на Джон Доусън предаването на Bloomberg “First Up.” (Source: Bloomberg).


"Руската рубла загуби над 6% от стойността си в първата търговска сесия за годината.

Поредният силен спад в цената на петрола беше основната причина за това, в допълнение към забавянето на растежа и санкциите от страна на Европейския съюз и Съединените щати заради ситуацията в Украйна.

Както сме коментирали и преди - страната попадна в "перфектната буря".

Централната банка предупреди, че брутният вътрешен продукт може да се свие с 4,7 на сто, ако цената на петрола падне под 60 долара за барел, което вече е факт. Те нарекоха това "стрес сценарий", който очевидно вече е в ход.

Курсът на рублата се понижи драстично спрямо долара през последната година и особено през последните два месеца, успоредно със срива на "черното злато". Руската валута беше най-слабо представящата се за цялата 2014 година.

 

А какво става с еврото? То също се понижи много рязко....

Ако се върнем година по-рано - тогава имахме абсолютно същата ситуация.

Може би не чак толкова критична, колкото сега. Защото в момента сме изправени пред напълно реалната възможност Гърция да напусне еврозоната и 19-те й държави членки да станат 18. Между другото през уикенда немското издание Шпигел писа, че Германия е готова да приеме подобен вариант, стига той да бъде организиран и управляем. Все пак това е само мнение, предстоят изборите в Гърция на 25 януари.

Очаква лявата опозиция в лицето на Сириза, която е против мерките за финансови ограничения, да спечели повече гласове.

Ако това стане, 286-те милиарда долара, отпуснати до този момента на страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд, ще отидат на вятъра.

В случай, че Атина каже, че повече не иска да върви по този път и иска да излезе от еврозоната.

Ефектът на доминото между другото ще е драматичен, защото има вероятност държави като Испания и Португалия да я последват - безработицата там е изключително висока, проблемите са сериозни. Ако те се присъединят към Гърция, на практика ще сложат край на еврото.

А това определено е повод за притеснение".