fallback

Какво се обърка със златото през 2014

Коментар на Джордж Джеро, стратег за благородните метали на RBC Capital за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

05.01.2015 | 16:33 Автор: Георги Стоянов

Преди да стигнем до прогнозата, нека се върнем на това, какво се обърка при златото през 2014?

Джордж Джеро: Много неща се объркаха при златото. Номер едно, разбира се, беше много силният долар. Силният долар означаваше, че златото беше загърбено от обикновените инвеститори.

Нямаше инфлация заради спада на цената на петрола – през 2014 тя се понижи с над 40%,  а сега виждаме цени на бензина дори под 2 долара за галон, така че всичко това, липсата на инфлация, много силните акции и много добрите облигационни пазари, отклони инвеститорите от златото.

Фондовете бягаха, наистина бягаха, защото ние изгубихме 100 хиляди отворени златни опции само от последната седмица на ноември. На 24 ноември имахме 475 хиляди, а сега държим едва 373 хиляди договора.

Още по темата

Да, Джон Полсън също не се представя толкова добре с неговия златен борсово търгуван фонд. Интересно е, че споменахте, че рисковите активи се представиха добре, дефанзивните активи се представиха добре и за активи, приемани за инвестиционно убежище като златото, просто нямаше търсене.

Джордж Джеро: Нямаше търсене, защото нямаше инфлация, а инфлацията е основната причина да държим злато. Не усещаме това сега, но може да започнем да го усещаме през 2015-та.

Фед може да реши, че силният долар се отразява негативно на износа и разбира се, когато започнат да повишават лихвените проценти, те могат да го правят малко по-бавно, отколкото очакват хората, което означава, че може да имаме сравнително ниски лихви в обозримо бъдеще, независимо, че те промениха тона си напоследък.

Ок, значи имаме гледната точка на Фед и как тя влияе на ситуацията, но кажете ни за някои други фактори като Индия?

Джордж Джеро: Индия, малко преди администрацията на Моди да поеме управлението, повиши митото върху вноса на злато изключително много, така че някои магазини дори спряха да продават злато.

Те продаваха сребро, разбира се, но не и злато. И тогава администрацията на Моди започна да понижава това мито, но не достатъчно. Тогава усетихме и забавянето в Китай, което не беше очаквано.  

Ок, харесва ми, че споменахте среброто. Това е златото на бедните. То все пак е индустриален метал.

Джордж Джеро: Среброто е както индустриален метал, така и инвестиция. От индустриална гледна точка, ако наистина имаме възстановяване в Европа на фона на всички тези икономически стимули и имаме възстановяване в Китай, ще имаме нужда от тези индустриални метали.

Тогава, разбира се, среброто ще поскъпне наред със златото, ако златото поскъпне, разбира се. Всичко това зависи от цената на петрола.

Да, разбира се. Последен въпрос, каква е прогнозата ви за златото през 2015?

Джордж Джеро: Нямам прогноза за цената, но мисля, че то ще се представи по-добре от сега. Мисля, че през 2015 ще се задържи между 1300 и 1400 долара.

fallback
fallback