fallback

Standard Chartered: Цената на петрола ще остане волатилна през Q1

Коментар на Карла Слим, икономист на Standard Chartered Bank за телевизия Bloomberg от Лондон

05.01.2015 | 15:20 Автор: Георги Стоянов

Вие казвате, че по-ниските цени няма да са драстично предизвикателство за Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - GCC. Как стигнахте до този извод?

Карла Слим: Наистина. Не мисля, че това е краят на растежа на страните от GCC. Всъщност страните от GCC вероятно ще имат позитивен растеж през тази година.

Това ще е една доста интересна година. Не е необходимо да споменавам, че нашата икономическа прогноза за страните от GCC е свързана с прогнозата ни за цените на петрола.

Още по темата

Ние вярваме, че навлизаме в едно крайно волатилно първо тримесечие по отношение на цените на петрола.

Когато ОПЕК проведе последната си среща през ноември 2014, те казаха, че следващата им среща ще се проведе през юни 2015 и това изпрати ясен сигнал към пазарите, че не трябва да очакваме ОПЕК да понижи производството си, за да подкрепи цените на петрола през първата половина на 2015.

Така че не е изненада, че тенденцията за поевтиняване на петрола набира инерция и не е изненада, че навлизаме в още едно волативно тримесечие за цените на петрола.

Според нас в крайна сметка ОПЕК ще трябва да свие производството си през втората половина на годината.

Те ще трябва да се намесят и това ще подкрепи цената на петрола през втората половина на годината.

Какво означава това за икономиките от GCC и за техния растеж? Виждаме два основни ефекта от по-ниските цени на петрола върху икономиките от GCC.

Първо, имаме пряк ефект от по-ниските цени върху правителствените приходи, тъй като правителствените проходи в региона се генерират главно от продажбата на петрол.

И второ, това води до още един фактор, а именно не прекия ефект от по-ниските цени на петрола върху растежа, защото по ниските приходи ще повлияят върху способността на правителствата да продължат да увеличават разходите си за инфраструктурни проекти и проекти насочени към диверсификация на икономиката.

Карла, нека да поговорим за ефекта, който това ще има върху фискалните баланси на тези страни. Защото след близо десетилетие на бюджетни излишъци, сега казвате, че през 2015 Бахрейн, Оман и Саудитска Арабия ще имат бюджетен дефицит. Според вас обаче той ще е управляем.

Карла Слим: Точно така, според нас фискалните баланси на страните от GGC ще абсорбират по-ниските приходи, следствие от по-ниските цени на петрола.

И защото фискалните разходи на Бахрейн, Оман и Саудитска Арабия са едни от най-високите в региона, те вероятно ще имат дефицит, ако решат да продължат да харчат толкова, колкото харчеха в миналото.

Но като имаме предвид, че те имат много ниски дългови нива, те определено ще успеят да се справят с тази ситуация.

Интересно е, че извън GCC, Ирак обяви, че ще увеличи износа си на петрол въпреки геополитическото напрежение. През декември видяхме как Ирак изнесе рекордно за последните 30 години количество петрол. Как се очаква това да продължи?

Карла Слим: Определено увеличаването на производството на петрол в Ирак въпреки вътрешно политическа ситуация беше един от ключовите моменти, които се отразиха на предлагането и които доведоха до излишъците, които наблюдаваме в момента.

Ние обаче очакваме известно ограничаване на производството през втората половина на годината, когато вероятно ще наблюдаваме ребалансиране на петролния пазар и възстановяване на цената до около 85 долара за барел. Това е нашата прогноза.

Карла, съвсем накратко. Очаквате ли някакъв натиск или желание за изоставяне на валутните бордове към долара в региона, като се има предвид курса на американската валута или не смятате, че има нещо такова?

Карла Слим: Може да твърдим, че има известни предимства тези страни да се откажат от фиксираните си валутни курсове към долара.

Това би предоставило на централните банки повече гъвкавост и повече инструменти на монетарната политика, за да управляват икономиките си и да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени.

Въпреки това ние не смятаме, че има желание или необходимост те да се откажат от валутните си бордове в момента.

fallback
fallback