fallback

Драги: Всички от еврозоната трябва да положат усилия за ръста на икономиката

02.01.2015 | 14:07 Автор: Мариета Иванова

През следващата година страните от еврозоната трябва да направят повече за икономическия ръст на валутния съюз, коментира председателят на Европейската централна банка Марио Драги в интервю за немския вестник Handelsblatt.

Всички страни са длъжни да положат повече усилия. – „Едни – в по-голяма степен, други- в по-малка,” коментира Драги, цитиран от информационна агенция ТАСС.

„Икономиката на повечето страни отново започна да расте едва през последната година, макар и слабо. Те започнаха да привеждат в ред държавните си финанси и да провеждат структурни реформи,” коментира той. Той също така отбеляза, че процесът на промяна остава под желаното темпото и че на „всички им е нужно време”.

Председателят на ЕЦБ е на мнение, че терминът „криза” в даденият момент не е подходящ за описване на икономическата ситуацията на страните от еврозоната.

 „Става дума по-скоро за продължителен период на слабост, отколкото за криза,” коментира той. По думите му- в еврозоната „умереният процес по оздравяване продължава.”

„Оздравяването е крехко и неравномерно. В последно време обаче, 14 страни от 18 показаха ръст, само две преминават през рецесия. Европа става постепенно силна,” коментира още Драги. При това той изразил  увереност, че в бъдеще „икономиките на всички страни от еврозоната ще растат”.

Драги също така пояснил, че увеличаването на дълга обременява редица страни по отношение на производителността на икономиките, независимо от усилията на ЕЦБ. Той допълва, че увеличаването на дълга в някои части на Европа през последните години зависи от това, че там не е бил отбелязан ръст”.

ЕЦБ не изключва в началото на настъпващата година да се наложи да бъдат предприети допълнителни мерки за борба с дефлацията в еврозоната.

„Рискът, че няма да изпълним мандата си, свързан със стабилизиране на цените, във всеки случай е по-висок, отколкото преди половин година,” коментира още Драги.

„В момента се прави техническа подготовка за промени в началото на 2015 на обема, интензивността и формата на нашите мерки в случай, че се наложи да се реагира на много дълъг период на ниско ниво на инфлация. В управителния съвет на ЕЦБ сме на едно мнение по този въпрос,” коментира той. По думите на Драги рискът от дефлация в еврозоната „не е изключен напълно, но е ограничен”.

 

fallback
fallback