Скот Кеслър от S&P за стратегията за 2015

Скот Кеслър от S&P разговаря със Скарлет Фу от Телевизия Bloomberg за основните теми на 2014 и стратегията за 2015

31.12.2014 | 13:31 Редактор: Виктория Крумова
Скот Кеслър от S&P за стратегията за 2015

Скарлет Фу, Bloomberg: Големите теми на 2014 в света на технологиите бяха устройствата, които се носят, Облакът, социалните медии. Какви ще бъдат темите на 2015?

Скот Кеслър, S&P: Много Ви благодаря, Скарлет. Всъщност бих отбелязал, че S&P 500 за технологичния сектор е нараснал с над 20% тази година, като доказателство за силата на сектора. Що се отнася до теми за следващата година, не виждам много драматични промени. Мобилните технологиите са в началото на списъка, смятаме, че Облакът ще продължи да бъде много силна тенденция, както и социалните медии без съмнение ще привличат вниманието на хората.

Скарлет Фу, Bloomberg: Що се отнася до разликата между ръста на проходите и ръста на печалбите – видяхме, че много от компаниите, особено по-големите технологични капитали, дължат ръста на печалбите на обратното изкупуване на акции и други финансови схеми. Кога ще видим ръст на приходите?

Скот Кеслър, S&P: Вярвам, че следващата година ще бъде добра за приходите на технологичния сектор. Няма съмнение, че тези компании са повишили печалбите от акции, отчасти заради по-ниски данъци, които постигат от международни продажби, както и купуване на акции, но когато гледаме следващата година - търсим ръст по отношение на проходите или продажби на акции в технологичния сектор – вероятно ще бъде по-висок от общия пазар и честно казано е една от причините за момента да даваме превес на технологичния сектор.

Още по темата

Скарлет Фу, Bloomberg: Да. Все още имате по-силен долар, с който тези компании ще си съперничат и те са много по-изложени на световния пазари от останалите браншове в S&P 500.

Скот Кеслър, S&P: Да. Когато мислим за причините да харесваме технологичния сектор – една от тях очевидно е, че те са основни, другата е, че цената изглежда разумна, особено на база цена – печалба и баланс – продължават да бъдат много стабилни. Един от големите рискове, който виждаме, е, че доларът е много силен, технологичният сектор всъщност генерира повече приходи извън САЩ от всеки друг от 10-те икономически сектора, които съставляват S&P 500. Това е значителна печалба, която очакваме за 2015.

Скарлет Фу, Bloomberg: Последен въпрос за Вас, Скот. Връщайки се към големите теми на пазара тази година – например, цените на петрола, монетарните политики. Има ли причинно-следствена връзка между спада на петрола и инвестирането в технологии?

Скот Кеслър, S&P: Трябва да имаме предвид две неща: някои компании за слънчева енергия бяха, ако не засегнати, то ограничени от предполагаемата връзка с цените на петрола. Не виждаме подобно нещо. Смятаме, че слънчевата енергия е добър бизнес за 2015. Друго нещо, което трябва да имаме предвид, е, че потребителят има много повече власт над разходите си и увереност и според нас компании, които вземат това под внимание, също могат да се възползват през 2015.