fallback

Най-добрите и най-лошите IPO-та за 2014г.

Bloomberg News с обзор за най-добрите и най-лошите IPO-та за 2014 година

31.12.2014 | 11:51 Автор: Виктория Крумова

Bloomberg: Да започнем с добрите новини. Go Pro бяха едни от най-успешните, като увеличиха печалбите си почти три пъти от IPO-то преди 6 месеца.

Лесли Пикър, Bloomberg News: Със сигурност не беше много отдавна. Акциите им се увеличиха повече от два пъти в първите четири дни на търгуване. Най-ниският ръст беше 13%. Никога не съм виждала нещо подобно. Акциите определено са много успешни и това е така, откакто се листнаха на борсата преди шест месеца. Получиха стимул от празничното пазаруване напоследък. Хората виждат продажбите на Go Pro като нещо привлекателно за празника. Затова се очаква и по-добро тримесечие и акциите ще продължат да се повишават.

Bloomberg: Какво ще стане, когато накрая излязат резултатите и ще имаме стабилни данни, които да погледнем? Хората казват ли, че компанията е надценена?

Лесли Пикър, Bloomberg News: Анализаторите казват, че гледат позитивно на тази компания и че ценовият таргет е почти 80 долара за акция. Това означава, че все още могат да растат с  23%, според средните изчисления на анализаторите. Разбира се, знаем, че те не винаги са прави.

Bloomberg: Да, често грешат. Кaкво ще кажете за Alibaba? Според индекса на милиардерите  на Bloomberg, Джак Ма е увеличил богатството си най-много. Това е свързано с Alibaba и работата им.

Лесли Пикър, Bloomberg News: Определено се възползва от това. Ако погледнем общата печалба от 88 милиарда долара тази година, 25 милиарда от тях дойдоха от Alibaba – най-голямото IPO в историята. Определено подпомогна рязко да се увеличат приходите от IPO тази година. Напоследък няма нищо нередно в тези акции. Източници, с които разговарях по време на IPO-то, бяха ядосани или разговаряха по телефона с инвеститори, които се ядосваха, че не са получили дял от непосредственото IPO.  Това са инвеститорите, които повишаваха цените на акциите, които наблюдавахме. Видяхме Сорос, видяхме, че Fidelity купуват повече акции, видяхме Omega Advisors да купуват повече акции – според публикациите. Колкото повече инвеститори имат интерес към тази компания, акциите им продължават да растат.

Bloomberg: Продължават да растат. Ще продължим да ги наблюдаваме. Трябва да споменем и някои от губещите. Разбира се, спадът в цените на петрола направи много компании на пазара губещи. Parsley Energy направи едно от най-трудните IPO-та на 2014.

Още по темата

Лесли Пикър, Bloomberg News: Със сигурност е така. Това е компания, която прави проучвания и произвежда в Тексас, така че се намира в центъра на спада на петрола, който наблюдаваме. Енергетиката беше основен сектор на IPO-тата  тази година и най-вече благодарение на така наречените MLP – публично търгувани командитни дружества. Могат да избягват данъци, затова тези компании реорганизират активите си за тръбопроводи и транспортиране на петрол. Събрали са 6 милиарда и 300 милиона долара, което е най-високата сума тази година и не са силно повлияни от колебанията, защото те са по-скоро  механизъм за транспортиране.

Bloomberg: Какво казват хората? Ще продължи ли това през 2015?

Лесли Пикър, Bloomberg News: Хората казват, че е доста стабилно и няма да се повлияе от колебанията, защото докато има снабдяване, имат дългосрочни договори, които могат да заключат и да не се влияят от това, което наблюдаваме на пазара.

Bloomberg: Набързо, Лесли – имаме ли дата за Shake-Shack?

Лесли Пикър, Bloomberg News: Shake-Shack са новоразвиваща се компания и трябва да чакат поне 21 дни.

 

fallback
fallback