fallback

Акционерите на Walgreens казаха единодушно „да” на сливането с Alliance Boots

97% от гласовете са за приключването на сделката

30.12.2014 | 13:11 Автор: Велко Каменов

Най-голямата верига аптеки в САЩ Walgreens ще финализира придобиването на останалите 55% от акциите на британската верига за фармацевтични и козметични продукти Alliance Boots на 31 декември 2014 г. Walgreens ще плати 5,27 милиарда долара за придобиването на останалите 55% от акциите на Alliance Boots, предаде Bloomberg. Сумата ще бъде платена в брой и в акции. През 2012 г. Walgreens придоби 45% от акциите на британската компания срещу 6,7 милиарда долара.

След сливането новата холдингова компания ще се казва Walgreens Boots Alliance и акциите ѝ ще се търгуват на Нюйоркската фондова борса като “WBA”. Централата на компанията след сливането ще остане в Диърфийлд, Илинойс, където досега беше централата на Walgreens. След като привлякоха вниманието на американското правителство Walgreens и Alliance Boots решиха да не се възползват от възможността за данъчна инверсия и да не местят седалището на холдинга във Великобритания.

Печалбите на Walgreen са поставени под натиск, заради намалението във възстановяванията на разходи за лекарствени продукти, което потиска потреблението, и по-високите разходи при покупки на генерични лекарства. Със сливането, което ще добави продуктовата гама на Alliance Boots към предложенията на Walgreens, компанията се надява да увеличи маржа си и така да генерира по-високи печалби. Анализаторите посочват като основни рискове пред компаниите след сливането интеграцията, негативните синергични ефекти и липсата на международен опит на американската компания.

 

fallback
fallback