fallback

Китай започва търговия със суапове и форуърдни договори в рубли

29.12.2014 | 17:36 Автор: Мариета Иванова

Китай започва от понеделник- 29 декември, търговия с форуърдни договори и суапове на три валути от развиващите се пазари, сред които и рублата, съобщава РИА-Новости,  цитирайки информация на Bloomberg.   

Китайската система за търговия с чуждестранна валута China Foreign Exchange Trade System, CFETS) започва търговия с договори в малайзийски рингит, руска рубла и новозеландски долар от 29 декември, става ясно от информация на сайта на системата.

В резултат на това обемът на търговията  на суапове с юани на междубанковия валутен пазар ще се разшири до 11 валути, посочват от агенцията.

Спадът на руската рубла през последния месец до невиждано ниско ниво доведе до разпродажба на национални активи, които на свой ред са довели до рязко увеличаване на нестабилността на валутата. Схемата за търговия с трите валути стартира на фона на усилията на Китай за разширяване на международното използване на юана в качеството му на алтернативна валута на американския долар в световната търговия и финанси.

Малайзия и Русия, по данни на агенцията са на осмо и девето място в списъка с най-големите търговските партньори на Китай.

„Това ще предостави на компаниите по-ефективни инструменти за хеджиране и в същото време ще направи валутната търговия по-ефективна,“ коментира старши валутният стратег на най HSBC Holdings Plc в Хонконг Ю Ван.

Той добавя, че Китай няма да спре глобализацията на юана, поради нестабилността на валутните пазари на развиващите се страни. Система CFETS е на подчинение на Китайската народна банка.  

 

fallback
fallback