fallback

Ирак ще изнася петрола си през Джейхан

25.12.2014 | 21:47

Турция и Иак започнаха нов кръг преговори за намиране на нови мерки за елиминаране на заплахата от екстремистите, след като Багдад поиска повече военна помощ от Турция, включително и доставка на оръжие, съобщава Хюриет.

Възможните съвместни действия срещу ИДИЛ бяха обсъдени по време на Съвета на високо равнище за стратегическо сътрудничество, който се проведе в Анкара на 25 декември с участието на министър-председателите на двете страни, Ахмет Давутоглу и Хайдер ал-Абади и с участието на ключови министри. Заседанието е демонстрация на началото на нова епоха в двустранните отношения, отбелязва вестникът.

В момента Турция обучава войниците пешмерга в Северен Ирак в борбата им с ИДИЛ, съобщи Давутоглу.

„Отворени сме за всякакви идеи. Готови сме да предоставим всякаква помощ за Ирак“, каза той на съвместна пресконференция с ал-Абади след дългите преговори.„“Министрите ни на отбраната и агенциите по сигурността проведоха задълбочени преговори днес и ще продължат да работят по въпроса“.

Ал Абади благодари на Турция за сътрудничеството в борбата на Ирак срещу ИДИЛ, която контролира някои части на страната, но поиска още военна помощ и разузнавателна информация. Той каза, че е предал списък с нещата, от които Ирак има нужда и за които моли Турция.

„ИДИЛ е заплаха не само за Ирак и Турция, но за целия регион и света. Затова борбата срещу ИДИЛ изисква международно сътрудничество. Ние го очакваме от съседните страни“, каза министър-председателят на Ирак.

На въпрос за чуждестранните бойци, които пристигат в Ирак, за да се присъединят към ИДИЛ, Давутоглу припомни турския принцип да не позволява на чуждестранни военни да поддържат присъствие в региона, както ИДИЛ, така и правителството на Башар Ал Асад.

„Чуждите бойци не бива да са в Ирак и Сирия.. Сирия би трябвало да бъде затворена за чужди наемници. Сирия принадлежи на сирийския народ и Ирак – на иракския. Никакви чужди сили не бива да са в нито една от тези страни“, каза Давутоглу.

 

Енергийно сътрудничество

Турция и Ирак са обсъдили и икономическото и енергийното сътрудничество, като ал-Абади е настоял, че Багдад е готов дад изнася петрола си пред турското пристанище Джейхан.

„Искаме да иднасяме петрола си през Джейхан. Подобряването на двустранните ни отношения не само в интерес на Турция и Ирак, но и в интерес на региона. Искаме да задълбочим сътрудничеството във всяка област – икономика, транспорт, енергетика, военна, търговска и др.“

Давутоглу каза, че инвестициите на турските компании в Ирак през годините са достигнали 21 млрд долара и е убеден, че „правим каквото можем да възстановяването на Ирак“.

Двете страни са обсъдили как да увеличат търговския стокобмен от сегашните 12 млрд долара на 30-40 млрд.

Още на 23 декември министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз съобщи, че се готви за нови договори, от значение за иракския петрол. По време на срещата по повод доклада за Световната енергийна прогрома 2014 на Международната енергийна агенция Йълдъз каза, цитиран от Анадолската агенция:

"Възнамеряваме да сключим нови договори с нови компании за иракския петрол".

Той добави, че очаква Турция и Ирак да обявят стратегическо заседание по време на визитата на ал-Абади в Анкара.

“Международната енергийна агенция очаква дневният обем на търсене на петрол да се увеличи с 14 млн барела до 2040, от които 4 млн барела ще осигурява Ирак. Турция не може да остане безучастна към това", добави Йълдъз .

 

fallback
fallback