ЕЦБ изпрати забележките си към Закона за кредитните институции

23.12.2014 | 13:44
ЕЦБ изпрати забележките си към Закона за кредитните институции

ЕЦБ подкрепя изискването за установяване на самоличността на действителните собственици на дружествата, регистрирани в страна с преференциален данъчен режим, преди се бъдат изплатени влоговете им.

Това е становище на банката от Франкфурт, изпратено в отговор на запитване на БНБ във връзка с промените в Закона за кредитните институции и публикувано на сайта на БНБ и ЕЦБ.

Промените предвиждат Българската народна банка да има право да поиска от квесторите да сключат договор с дружество с опит в проследяване на парични трансфери и вземания и операции с финансови инструменти. И синдикът е длъжен за сключи такъв договор.

ЕЦБ смята, че синдикът може да получи свободата да прецени във всеки един отделен случай дали има нужда от такъв договор.

Във връзка с изискванията за разкриване на информация пред обществеността за действителните собственици на дружествата, ЕЦБ отбелязва, че това е изискване към банките за комплексна проверка на клиентите.

Публикуването на имената на действителните собственици на дружествата, регистрирани в страна с преференциален данъчен режим с необслужвани или просрочени кредити в банка, която се преструктурира или чийто лиценз е отнет обаче трябва да е защитено с гаранции по закрила на личните данни.