Представлява ли заплаха за пазарите анти-ЕС реториката

Коментар на Джеръми Кук, главен икономист на World First за телевизия Bloomberg от Лондон

22.12.2014 | 14:42 Редактор: Георги Стоянов
Представлява ли заплаха за пазарите анти-ЕС реториката

Кое е най-голямото опасение за следващата година Джеръми, нима това е демокрацията, обяснете?

Джеръми Кук: Това са изборите. Започнахме с дискусията около президентските избори в Гърция. Второто гласуване на 23-ти. На тях им трябват 200 гласа в подкрепа на Ставрос Димас.

И те няма да съберат тази подкрепа, ще трябва да изчакаме до 29-ти, когато ще са необходими 180 гласа.

В момента на фона на тези 160 гласа, които събраха при първото гласуване, това изглежда малко вероятно.

Поне за момента изглежда малко вероятно, че ще бъде избран за президент и това ще доведе до избори.

И тук имаме тази партия Сириза – крайно лява партия, която ще спечели най-много гласове от това.

Те водят в социологическите проучвания. Миналата седмица Сириза водеше с около 5 процентни пункта, сега с 2,5 – 3.

Така или иначе тяхната реторика е анти-ЕС. Виждаме доста такава в европейската политика в момента.

Ще станем ли свидетели на подобни прояви в навечерието на изборите през май тук във Великобритания? Вероятно след изборите, много прогнози сочат, че UKIP ще има 15 – 20 места.

Джеръми Кук: Това е най-големият риск за европейските пазари. С Podemos в Испания. В Испания има избори през декември, за които никой в момента не говори.

Front National във Франция все още води във социологическите проучвания. Също така UKIP тук във Великобритания. Голямото предизвикателство за британската политика през 2015. 

Имаме тези огромни институции, изградени около тези политически империи, които присъстват в политическия живот от много, много време.

Така е и във Великобритания и във Франция и в Германия. Разместването на пластовете от тези малки, но много фокусирани партии, които, разбира се, могат да се променят, след като дойдат на власт - не мисля, че някой отчита пазарния ефект от подобно развитие в момента.

Дейвид Майлс, който е член на управителния съвет на Bank of England, каза пред Telegraf, че вероятно, когато приключи мандата си през август, ще е единственият член на управителния съвет, който никога не е гласувал за промяна на лихвените проценти. Той подкрепя политиката лихвите да останат на тези исторически ниски нива. Има ли шанс лихвите да останат без промяна през следващата година?

Джеръми Кук: Мисля, че определено има такъв шанс. Те следят инфлацията, а инфлацията все още е много под заложената. Заложените 2%.

Фед и Bank of England все още оценяват ефекта от това, което се случва с цените на петрола.

Но както сме виждали и преди, Bank of England могат да използват всеки претекст просто да останат по течението и да не повишат лихвените проценти. Защо да променят тази политика през 2015?