fallback

Едно единствено IPO на чужда компания в Хонконг през 2014

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

22.12.2014 | 13:49 Автор: Георги Стоянов

Шери, колко листвания на чуждестранни компании е имало там тази година?

Шери Ан: Само едно.

Едно?

Шери Ан: Едно листване на не китайска компания, като се има предвид, че имахме над 100 в Хонконг миналата година.

Това не изглежда много добре. Това всъщност е най-слабото годишно представяне от 5 години насам по данни на Bloomberg.

Стойността на първичните публични предлагания се свива всяка година от 2011. Тогава имахме Samsung, Prada, L'Occitane. Те генерираха около една пета от средствата, набрани тук в Хонконг.

Това, разбира се, е сериозен удар като се има предвид, че Хонконг се опитва да конкурира Ню Йорк и Лондон като глобален финансов център.

Управляващият директор на компания за обслужване на инвеститори в технологични акции коментира, че Хонконг губи инерция и че ако това продължи, те няма да могат да разчитат на китайския пазар също, тъй като компаниите от континентален Китай имат и други опции.

Разбира се, най-добрият пример е Alibaba със своето IPO за 25 милиарда долара, проведено в Ню Йорк вместо в Хонконг.

О да, положени бяха огромни усилилия компанията да бъде привлечена тук, но, разбира се, заради правилата и  всичко останало IPO-то в крайна сметка беше проведено в Ню Йорк. Какво друго кара компаниите да избягват Хонконг?

Шери Ан: На практика досега Хонконг беше нещо като врата към Азия. Сега обаче по-ниските пазарни оценки в съчетание с по-слабия растеж в Китай карат компаниите да продават акциите си другаде.

Акциите в Хонконг всъщност изостават от други пазари по света. Ако погледнете Hang Seng в сравнение с S&P 500, може да видите огромната разлика.

Тази графика е само за една година. Ако разгледаме две години и сравним Hang Seng с американския пазар и Европа, Hang Seng нараства с едва 2%, докато американският пазар нараства с 44%, а Европа с 21%.

Да не забравяме, че най-голямата компания в Хонконг се търгува при съотношение 9 пъти цена - печалба, докато компаниите от S&P 500 се търгуват при съотношение от около 18 пъти цена към печалба.

Какво ще ни кажете за Хонконгската фондова борса? Не беше ли идеята тя да създаде повече възможности за Хонконг?

Шери Ан: Директорът на Хонконгската фондова борса казва, че те се опитват да подобрят връзката между борсите в Шанхай и Хонконг и че няма да се откажат от усилията си да приличат чуждестранни IPO-та.

Той допълва, че сега всъщност привличат повече китайски инвеститори и че след това ще се фокусират и върху чуждестранни инвеститори.

fallback
fallback