fallback

ОПЕК ще запази позициите си на пазара: Падамадан

22.12.2014 | 08:31

Рошан Падамадан, основател и мениджър в Luminance Global Fund коментира за Ришаат Саламат прогнозата си за влиянието на рублата върху руските инвестиции и патролния пазар в “On the Move.” .

Рошан Падамадан, финансист -

"Коментарите от страна на Саудитска арабия и Обединените арабски емирства са напълно обосновани.

Както и във всеки друг сектор на икономиката, би било странно  да очакваме тези, които произвеждат на ниски цени, да отпаднат от пазара, а да останат тези с по-скъпо производство. 

В случая членовете на ОПЕК и в частност Саудитска Арабия и останалите близкоизточни държави са тези, които добиват на ниски цени и ние очакваме именно те да запазят позициите си на пазара, това би било по-рационалното решение.

От друга страна поне част от американските шистови добиви ще отпаднат от пазара през следващите няколко тримесечия.

Трябва да разграничим два вида разходи - едните са краткосрочни и те се различават от тези с по-дълъг хоризонт, които включват и разкриването на нови находища.

В краткосрочен план компаниите могат да отложат действията си за още три или шест месеца.

Има производители, които са продавали на 90 или 100 долара за барел и са "хеджирали" или с други думи застраховали продажбите си за следващата година.

С изчерпването на тези защитни финансови инструменти обаче, те ще трябва да излязат от пазара.

Имам предвид конкретно американските шистови производства.

Съществува фундаментална разлика между отделните компании, защото някои от тях имат много висок процент на загуби - ако американските например трябва да съкратят произдодството си с 40 или 50%, при конвенционалните този спад е едва с около 15 на сто.

Така че наистина има големи различия по цялата крива на предлагането.

Компаниите от петролния сектор заемат около една пета от нашия инвестиционен портфейл, но трябва да правим разлика между тези, които добиват петрол и тези, които се занимават с търсене на нови находища.

Очаква се именно изследователската дейност да се свие драстично, докато съществуващото производстов общо взето ще запази темповете си.

А междувременно компаниите, които добиват с много високи разходи, ще отпаднат от пазара през следващите няколко тримесечия".

 

fallback
fallback