fallback

Кога Фед ще повиши лихвените проценти

Коментар на Майкъл Галахар, директор изследвания на IdeaGlobal за телевизия Bloomberg от Лондон

19.12.2014 | 18:00 Автор: Георги Стоянов

Майкъл, нека поговорим малко за Фед – трябва да мине доста време, Комитетът е търпелив, имате ли речник, за да дешифрирате, какво означава това, какво иска да ни каже Фед?

Майкъл Галахар: Когато въведоха думата търпение през 2003 – 2004, използваха 4 и половина месеца интервал, преди те наистина да повишат лихвата.

Това не е доста време.

Майкъл Галахар: Това е по-малко от доста време и си мисля, че е доста ясен сигнал, че Фед  се приближават към този момент.

Така че това е начинът, по-който тълкуваме нещата. Факт е, че Йелен каза, че лихвите няма да се повишават през следващите две срещи, но че след това всичко е възможно. 

Мисля, че основното послание все още е, че гледат към средата на 2015. Каза го Фишер, каза го Дъдли.

Това послание беше доста ясно последния месец. Това е големият план. Трябва да станем свидетели на влошавана на данните, данните от реалния сектор, или пък инфлацията да се окаже изключително разочароваща, чак тогава Фед може да отложи планираното повишаване на лихвата.

Майк, трябва ли да сме ентусиазирани от факта, че Фед вече е натиснал спусъка, защото това е добре за всички нас, растежът в САЩ е нещо хубаво за всички нас. По света има повече пари, ако Съединените щати са силни.  

Майкъл Галахар: Мисля, че в дългосрочен план, говоря за много години, да, може да погледнете на това по този начин.

Мисля, че през 2015, на финансовите пазари ще има корекция. Доларът все още е сравнително евтин, ако гледаме от по-широка перспектива.

Така че според нас курсът евро – долар ще достигне 1,15 до средата на 2015. Доходността по щатските облигации е много ниска, както в номинално, така и в реално изражение.

Очакваме да видим  устойчива корекция нагоре на доходността по щатските облигации до края на 2015.

Това е годината, в която това ще се случи, именно заради Фед. Така че според мен това са проблемите и защото САЩ са толкова важни за глобалните финансови пазари, ефектът ще се усети навсякъде.

Колко може да поевтинее йената ? Манъс харесва да говори за йената. Колко може да поевтинее тя? 1,20? Всички погледи са насочени към Япония след тази изненадваща среща на Японската централна банка на 21 октомври. 

Майкъл Галахар: Мисля, че до 1,25 през следващата година. Трябва да поставим всичко това в по-широк контекст. Йената претърпя сериозна корекция през последните няколко години.

fallback
fallback