Измамата SecureInvestment.com

Как интернет измамници откраднаха над 5 милиона долара през банка в Кипър

19.12.2014 | 17:12 Редактор: Георги Стоянов
Измамата SecureInvestment.com

„Това беше компания, в която човек просто иска да вложи пари и неиска да ги тегли, защото възвръщаемостта е толкова голяма”, казва Дейвид Кейн, жертва на Secureinvestment.com

Баща на три деца, Дейвид Кейн инвестира две хиляди и петстотин долара в сайт наречен Secureinvestment.com.

Сайтът обещавал огромна възвращаемост, надхвърляща 1% на ден. Толкова добра печалба, че хора от цяло свят били подмамени да инвестират милиони.

През май тази година обаче сайтът просто изчезва, както и повечето от парите, включително инвестицията на Дейвид Кейн. И ние решихме да открием къде е изчезнал.

Инвеститорите от цял свят са изпращали парите си тук в клон на Hellenic Bank на остров Кипър.

През втората половина на 2013, над 5 милиона долара били внесени в местна сметка, регистрирана на Smart Integrity Limited, компания, която скоро след това е закрита, оставяйки следи, разпръснати по цяло свят.

Пощенска кутия на Британските вирджински острови, офис в Лондон, секретарка на Сейшелските острови и регистриран собственик, живеещ в Латвия.

Клиентите казват, че са изпращали пари и в сметки на Сейн Винсент, в Литва, Полша и на Сейшелските острови.

Кипър обаче е бил предпочитано място от измамниците.

Кипър, който от край време се намира на историческия кръстопът между Изтока и Запада, през последните десетилетия се преврна в магнит за чуждестранни фондове.

"Прането на пари се превръща в много лесен начин да забогатеете като тези компании, защото прането на пари е основен проблем в Кипър", казва Мариос Мавридес, член на финансовия комитет към кипърския парламент.

Мариос Мавридес, получил образованието си в Америка, е експерт за валутните пазари и член на финансовия комитет към кипърския парламент.

"Имаме всички необходими регулации, но регулаторните органи са много слаби , самата регулация е много слаба и те не разкриха нито един случай", допълва той.

Secureinvestment не е нищо различно. Кипърските сметки, използвани в схемата, са затворени от банкови инспектори, които са докладвали подозренията си на кипърското бюро за борба с прането на пари.

Това подразделение обаче, известни като Mokas не е повдигнало обвинение срещу никой и фондовете успяват да напуснат Кипър.

Тъй като икономиката тук миналата година изпитваше затруднения, оцелелите банки отчаяно търсят нов бизнес, понякога без да прилагат правилата, имащи за цел да защитят вложителите и инвеститорите.

"Процедурите са налице. Проблемът не е, че нещо трябва да се промени. Проблемът е с отношението към тяхното прилагане, манталитетът на хората в Кипър, това че трябва да проверят клиента си и да спазват разпоредбите на закона", казва Деметра Калогероу, президент на кипърската комисия за финансов надзор.

Финансовите регулатори в Латвия, Полша и Сейшелските острови стартират свое собствено разследване на сметките, водещи към Secureinvestment.

Но мрежата от анонимни кухи компании и комплексните международни транзакции са истинско предизвикателство.

Щатското министерство на правосъдието неотдавна започна разследване по случая. Разследване, което може да ги отведе тук, в Кипър.