fallback

Ръст на китайските банкови акции до най-високо ниво от 2009

19.12.2014 | 09:08

Китайските банки са изправени пред спад на ръста на печалбата, ръст на лошит екредити и забавяща се икономика, но акциите им продължават да поскъпват. Коментар на Дейвид Инглес в предаването на Bloomberg “First Up.” (Source: Bloomberg)

"Това, което трябва да отбележим, е че силното поскъпване на китайските банкови акции с 49 процента от началото на годината се случва на фона на един по-широк възходящ тренд.

Някои анализатори дори го определиха като "безумен".

Виждате на графиката движението на индекса Shanghai Composite - ръст от над 50% за последните шест месеца, но той не се случва във някакъв вакуум.

Факт е обаче, че изминалата година беше най-силната за капиталовите пазари от последните пет.

Преди пет години бяхме свикнали китайските акции да се търгуват под счетоводната си стойност, инвеститорите не искаха да ги купуват, докато не получат яснота накъде ще тръгне икономиката на страната.

Сега обаче нещата са различни и за това има няколко причини.

Първо, те бяха супер евтини, ако не и най-евтините в целия свят. Виждате как се движат книжата на четирите най-големи банки.

В краткосрочен план е досто приемливо да се заложи на настоящите стимулиращи мерки на централната банка, на спекулациите за свиване на лихвите и банковите резерви.

В по-дългосрочен пък перспективите са за по-дълбока реформа на финансовия сектор. Индикации за това се появиха още в началото на годината, когато юанът започна да поевтинява.

Малко по-късно бяха отворени и новите свободни търговски зони, наскоро се осъществи и директната връзка между борсите в Шанхай и Хонконг.

И освен всичко това пазарните участници имат почти пълна гаранция, че правителството така или иначе ще подкрепи банките при всякаква ситуация.

Защото то разполага с най-големите валутни резерви в света".

 

fallback
fallback