fallback

Ще нормализирали Фед политиката си през 2015

Изявление на председателя на централната банка Джанет Йелен

18.12.2014 | 13:32 Автор: Георги Стоянов

В светлината на прогреса към постигане на максимална заетост и 2% инфлация, в даден момент ще се окаже уместно да започнем да ограничаваме разхлабената монетарна политика.

На база на сегашната ни прогноза, Комитетът за отворения пазар, преценява, че може да сме търпеливи в това отношение.

Този нов език не представлява промяна в целите на нашата политика и напълно съвпада с нашите първоначални насоки, в които се казва, че вероятно ще е уместно да задържим сега заложения рейндж на федералните лихви  за продължителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи.

Предполагайки, че икономиката се развива като цяло според очакванията, почти всички участници вярват, че ще е уместно да започнем да повишаваме заложения рейндж на федералните лихви през 2015.

Заетостта се повишава със здравословни темпове и американската икономика укрепва, отразявайки разхлабената монетарна политика.

Тук има място за по-нататъшно подобрение, защото все още твърде много хора, които искат да си намерят работа, не успяват да го направят.

Въпреки че членовете на Комитета прогнозират инфлацията в краткосрочен план да е по-ниска на фона на понижаващите се цени на петрола, те продължават да са на мнение, че инфлацията постепенно се приближава към заложените 2%.

Изявлението, че Комитета може да е търпелив, би трябвало да се интерпретира, че е малко вероятно процесът на нормализиране да започне преди поне още няколко срещи.

Аз искам да подчертая, че тази тема не е изключена от дневния ред на никоя среща.

Имам предвид, че ако отчетем по-бърз прогрес към постигане на нашите цели, тогава очакваме, че би било възможно, процесът на нормализация да започне по-скоро, отколкото предполагаме сега. Разбира се, обратното също е вярно.

От гледна точка на Съединените щати спадът на цената на петрола, който наблюдаваме, вероятно ще има нетен позитивен ефект.

Очевидно Русия е засегната от спада на цената на петрола много сериозно и рублата се обезцени изключително силно.

Аз очаквам, че негативният ефект за Съединените щати от кризата в Русия, привнесен, както чрез търговията, така и по финансови пътища, ще е малък.

fallback
fallback