fallback

Ще се адаптират ли към новите цени производителите на петрол

Коментар на Винсънт Пиаза за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

17.12.2014 | 17:22 Автор: Георги Стоянов

Вие сте експертът, което е най-важното нещо, което трябва да следим през 2015?

Винсънт Пиаза: Когато говорим за 2015, има няколко неща. Номер едно - трябва да се замислим за капиталовите разходи. Сега се съставят бюджетите на тези компании.

Компаниите за проучване и добив на нефт.

Винсънт Пиаза: Те ще рекалибрират очакванията и разходите си в тази нова пазарна среда, в която се намираме.

Ще ви кажа обаче едно. След година ще  си говорим, колко устойчив е бил добивът през 2015.

Още по темата

Като се има предвид факта, че разходите на тези компании всъщност са по-ниски, тъй като те стават все по-ефективни в това, което правят, особено ако говорим за Eagle Ford, Permian и Bakken.

Другото нещо, на което трябва да обърнем внимание е достъпът до кредитиране. Кредитите са горивото, което движи тези компании, така че всяко затягане на кредитните условия, по-високите цени за кредитиране, вероятно ще има негативен ефект върху тяхната гъвкавост, върху тяхната способност да ускорява дейността си.

Така че всяко затягане на тези стандарти – по-високи цени на кредитирането – ще има негативен ефект върху паричните потоци и ще понижи гъвкавостта им.

Ок, нека се гмурнем надълбоко. Какво ще се случи с газта, ако растежът на добива на нефт на практика бъде ограничен?

Винсънт Пиаза: Ако се замислите за това, във всеки нефтен кладенец има известно количество газ.

През последните няколко години на силен ръст на производството на нефт, ние също така наблюдаваме и нарастване на добива на газ и това доведе до по-високо предлагане.

Така че ако имаме ограничаване на добива по отношение на петрола, може да станем свидетели на същото и по отношение на добива на газ.

Така че растежът на производството на газ вероятно ще бъде малко по-ограничен.

А как изглеждат пазарните оценки на компаниите за проучване и добив на нефт, както и на тези, които се занимават с добив на газ?

Винсънт Пиаза: Ако говорим за сравнителни валюации, компаниите за добив на нефт, проследявани от Bloomberg Intelligence в сравнение с  S&P, те се търгуват под рекордно ниските си нива от 2008 – 2009.

Същото важи и за газовите компании. Компаниите за добив на газ проследявани от  Bloomberg Intelligence също се търгуват под рекордно ниските нивата от 2008 – 2009 по време на кризата.

Интересно. Много бързо. Компаниите за проучване и добив на нефт може да изпитат затруднения да повторят историческите си печалби.  Какви са предизвикателствата? Съвсем накратко. Времето ни привършва.

Винсънт Пиаза: Най-просто казано това са дисбаланси между търсенето и предлагането. Но проблемът наистина е в търсенето. Търсенето трябва да се възстанови, за да могат тези дисбаланси да се свият.

fallback
fallback