Ще обхване ли кризата в Русия останалите развиващи се пазари

Коментар на Марк Конин, изпълнителен директор на Cathay Conning Asset Management за телевизия Bloomberg от Хонконг

17.12.2014 | 16:57 Редактор: Георги Стоянов
Ще обхване ли кризата в Русия останалите развиващи се пазари

Каква е експозицията ви към руския правителствен дълг?

Марк Конин: Всъщност нямаме такава, но имаме експозиция към дълговете на някои енергийни компании в САЩ, така че сме доста внимателни с този сектор на фона на кризата, причинена от падащите цени на петрола.

Очаквахте ли цената на петрола да падне толкова много, толкова бързо?

Марк Конин: Не мисля, че който и да е инвеститор е очаквал петролът да поевтинее толкова бързо.

Мисля, че инвеститорите бяха фокусирани главно върху перспективата за повишаване на лихвените проценти в САЩ. Те бяха главно фокусирани върху това.

Още по темата

Междувременно петролът поевтиня много бързо, както знаем, и причини всякакви проблеми на производителите и износителите на петрол.

Като резултат сега сме на ръба кризата да обхване всички развиващи се пазари.

Как се случи този срив на рублата? Мисля, че ти разговаря с един анализатор, който каза, че това фундаментално е свързано с цената на петрола.

Марк Конин: Мисля, че зад колапса на рублата се крият и други фактори. Мисля, че в момента е налице фундаментална криза на доверието в руската финансова система.

Бяха направени паралели с 1998, разбира се, когато руското правителство фалира. Случаят сега обаче не е такъв.

По скоро става въпрос за дълговете в частния сектор, които са в долари. И според мен този проблем е свързан със санкциите заради инвазията в Украйна и Крим, разбира се.

Мисля, че сега е необходимо някакво сближаване на позициите по тези теми.

Може би е твърде рано да говорим за това, но сътресенията на петролния пазар може би означават, че може да има разместване на пластовете в геополитическо отношение. Това може да се случи, ако Владимир Путин не успее да се справи със ситуацията. Това е наистина силен удар за него. В крайна сметка той дойде на власт, обещавайки стабилност.

Марк Конин: Това ще се отрази на благосъстоянието на възникващата средна класа в Русия и ще засегне директно много от олигарсите, след като те вече бяха засегнати от санкциите.

И това ще се отрази на позициите му, фундаментално.

Марк Конин: Да и вероятно от политическа гледна точка ще доведе до втвърдяване на позициите му, заради безсилието, че не е способен да се измъкне от тази доста сложна криза.

Това може да го изкуши да прибегне към по-авторитарни методи на управление.

Следим и какво се случва в тази част на света. Ефектът, който имаше всичко това върху валутите на развиващите се страни. Рупията например.

Марк Конин: Да рупията. Изненадващо, като се има предвид, че рупията не би трябвало да бъде засегната от падащите цени на петрола.

Ниската цена всъщност трябваше да подкрепи рупията, като им позволи да контролират инфлацията и да стабилизират монетарната си политика.

Откривате ли някакво сходство с азиатската криза от края на 90-те?

Марк Конин: Определено има сходство, но за щастие то е доста далечно, защото финансовите условия са много, много различни.

Нямаме тези нива на офшорно кредитиране, които унищожиха както публичния, така и частния сектор в онези дни.

Сега нещата са много различни, но разбира се, разпространението на кризата не е свързано с фундаменти, а с доверието на инвеститорите.

И сега, когато инвеститорите се оттеглят от Русия и други развиващи се страни, това се случва безразборно от всички пазари.

Видяхме, какво се случва в Индия. И то не може да се обясни с падащата цена на петрола.

Кой е най-лошият сценарий, ако рублата поевтинее над 80 рубли за долар или дори повече?

Марк Конин: Това определено е криза за Русия, защото догодина доста доларови дългове там достигат матуритет - доларови задължения в частния сектор, но заради наложените санкции тяхната способност да се финансират е ограничена.

Така че тези средства ще трябва да бъдат набрани на вътрешния пазар, а това ще повиши цената на кредитирането в рубли много, много сериозно.

И този модел не е устойчив. Така че нещо трябва да се случи преди това, ако дотогава не станем свидетели на тотален срив на финансовата система в Русия.

Това би замразило всички сектори на икономиката им.

Марк Конин: Да, това ще са много тежки времена. Това се случва много много преди момента, в който ефектът от санкциите се предполагаше, че ще се усети, така че очаквам някои от политическите проблеми да изплуват на преден план.