fallback

Какви са опциите пред Руската централна банка

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

17.12.2014 | 16:41 Автор: Георги Стоянов

Кажи ни за тази среща на министрите?

Райън Чилкот: Беше наистина интересна. Първо, изявлението на министъра на икономиката, че те няма да въвеждат капиталови контроли - това наистина подкрепи рублата вчера.

Курсът беше стигнал 80 рубли за долар, след което падна до 72. Хората наистина изпитаха облекчение да чуят това.

Вероятно в курса на рублата все още откриваме опасения, че в бъдеще подобни ограничения могат да бъдат въведени.

Той каза, че са ги обсъждали.

Още по темата

Райън Чилкот: Да и очевидно не всички са убедени, че той е напълно искрен, когато казва това.

Така че това беше едното нещо. Другият момент е, че той нападна управителя на централната банка като каза, че лихвата е трябвало да бъде вдигната по-рано.

Нещо, което самата Елвира Набюлина, управителят на централната банка, призна по-късно през деня.

Това според мен е интересно, защото икономическият министър Алексей Улюкаев беше заместник управител на централната банка, но неговата кандидатура да оглави банката не беше одобрена.

Тази война на думи, за която научаваме сега, наистина става все по-ожесточена. И доста изненадващо, тя се води във вътрешния кръг от приближени на Путин.

Толкова ожесточена размяна на обвинения. Тази нападка е само една от многото. Срещу Набюлина са отправени подобни обвинения от всички страни.

Също така сега се коментира дали премиерът може да задържи поста си. Води се и доста оспорван дебат между Алексей Кудрин, бившият финансов министър на Русия - той беше финансов министър на страната 10 години и се приема за либерал и господин Сечин, който виждате в дясно на снимката – изпълнителният директор на Роснефт.

Защо? Защото преди два дни късно вечерта Кудрин написа, че облигационната емисия, която Роснефт продаде е имала негативен ефект върху валутния пазар и че избраният за провеждането на операцията момент е бил изключително неподходящ.

Фактът, че продажбата на облигациите не е била прозрачна също не е помогнал.

Сечин отговори, като го нарича провокатор. Той настоява, че трябва да се проведе разследване, за да се разбере, чии интереси защитава Кудрин.

Сечин определи Кудрин в същата категория като опозиционерите Алексей Навални и Борис Немцов.

Факт е обаче, че Алексей Кудрин е един от хората, за които се говори, че може да замени премиера на Русия.

Така че имаме публичен спор между двама от най-важните хора в страната.

Междувременно международният бизнес се опитва да реши какво да прави с всичко това и по конкретно компаниите, които имат бизнес в Русия.

Райън Чилкот: Да, хаосът е повсеместен. Ако погледнете Apple например, те прекратиха онлайн продажбите си в Русия.

Това не е голям проблем за продажбите на Apple като цяло. Миналата година в Русия те продадоха милион и половина iPhona на фона на общите си продажби от 150 милиона iPhona по цял свят.

Съвсем наскоро това беше най-евтиното място в Европа да си купите iPhone, преди да повишат цените.

Вчера те решиха, че просто е прекалено сложно да следят курса на рублата и спряха продажбите. Същото се случва с MacDonald’s и Renault.

Carlsberg понасят загуби, те изгубиха 2 милиарда долара от пазарната си капитализация през последния месец заради това, което се случва в Русия.

Така че ситуацията наистина е извънредна.

fallback
fallback