Изправени ли са развиващите се пазари пред нова криза

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

16.12.2014 | 17:30 Редактор: Георги Стоянов
Изправени ли са развиващите се пазари пред нова криза

Време е за днешната графика на Барт. Намират ли се развиващите се пазари в състояние на свободно падане?

Това е въпрос, който мнозина си задават днес. Нека разгледаме три индекса, като започнем от MSCI индекса на развиващите се пазари.

Това е индекс на акции от развиващите се пазари – горната графика. Графиката е за 2014.

Този индекс се понижава вече 8 поредни дни и бележи спад от 9% от края на ноември.

След като достигна рекордно високи стойности, вижте това бяло кръгче, на 3 септември, между другото това беше 3-годишен връх, индексът е изгубил близо 20% - 17%.

От началото на годината спадът е с 8%. За да получите представа, S&P500 нараства с близо 8%, докато MSCI World, който проследява само развитите пазари, за годината остава без промяна.

Така че той се представя по-зле от други ключови индекси.

Погледнете средната графика. Това са валути на развиващи се страни, измерени от индекс на JPMorgan, който проследява 10 валути на развиващи се страни, като рублата, юана, бразилския реал и индийската рупия.

След като достигна своя връх – погледнете малкия оранжев кръг, след като достигна своя връх на 22 май, до днес индексът е изгубил 12%.

Само от края на октомври той се е понижил със 7%. Акциите на развиващите се пазари поевтиняват, валутите им поевтиняват, нека да приключим с най-долната графика, която представя дълговете на развиващите се страни, както са проследени от индексът на облигациите на развиващите се страни на Bloomberg.

Той достигна исторически високи стойности съвсем на скоро. Това се случи на 28 ноември. От тогава индексът е изгубил 4%.

За същия период индексът на Bloomberg, проследяващ облигациите на развитите страни, остава без промяна.

Той едва се е изменил от началото на годината. Интересно е, че правителствените облигации на развиващите се страни на годишна база се представят по-добре от облигациите на развитите страни.

Облигационният индекс на развиващите се страни е нараснал със 7%. Много инвеститори обръщат внимание на сходни тенденции през 1998.

Точно по същото време на годината, тогава, цената на петрола падаше, повличайки износители на петрол като Русия и Венецуела във финансова криза.

Позитивният момент обаче е този. Много неща са се променили на развиващите се пазари от тогава.

Вероятно най-важното е, че въпросните страни имат А – по-високи валутни резерви и Б – по-гъвкав валутен курс.

Каквото и да кажете, тези 3 графики показват много ясно, че признаците на разпространение на кризата са все по-очевидни.