Кремъл реши да пожертва руската икономика, за да спаси рублата

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

16.12.2014 | 16:01 Редактор: Георги Стоянов
Кремъл реши да пожертва руската икономика, за да спаси рублата

Какви забележителни 24 часа.

Райън Чилкот: Абсолютно.

Дай ни представа за мащабите на това, което се случва в Русия.

Райън Чилкот: Има лихви и лихви. Лихвата преди среднощното решение на Руската централна банка беше 10,5%, а сега е 17%.

В четвъртък чухме управителят на централната банка да казва, че те ще увеличат лихвата от 9,5% до 10% - това беше два пъти повече, отколкото очакваха анализаторите.

Въпреки че много от тях заявиха, че това няма да е достатъчно.

Райън Чилкот: Не беше достатъчно, въпреки че надхвърляше очакванията на повечето анализатори.

Още по темата

Сега обаче изглежда централната банка е приела този съвет и е променила стратегията си в движение.

Имаме този ръст на лихвата с 650 базисни пункта. Забележително. Фонът на всичко това, разбира се, беше обезценяването на рублата само за един ден с близо 10%.

Трябва да се върнем чак до октомври 1998, за да открием подобен дневен спад. 1998 беше забележителна година.

Спомняте ли си шегата, за която говорихме. Това е руска шега от преди няколко седмици - че през 2015 Путин ще стане на 63, цената на петрола ще падне до 63 и курсът на рублата спрямо долара ще достигне 63.

Изглежда, че петролът и рублата малко изпреварват събитията.

Путин няма как да си премести рождения ден.

Райън Чилкот: Путин все още е на 62 и очевидно, разбираме, че рублата е поевтиняла над 64 рубли за долар, така че шегата вече не е толкова смешна.

Какво знаем за тази среща, тази изненадваща среща на централната банка, която беше проведена?

Райън Чилкот: Това беше среднощна среща, това беше изненадваща среща. За 6-ти път от началото на годината те повишават лихвените проценти.

Те не харесват да правят това. Доста консервативни са в руската централна банка. Те не обичат да изненадват.

Миналата седмица управителят на централната банка каза, че тя не мисли, че драматичното повишаване на лихвените проценти е начинът да се спре обезценяването на рублата.

И след това, разбира се, тя направи точно това, вчера. Те публикуваха решението в един сутринта.

Не знам дали е имало, кой да отрази новината по това време в Русия, но очевидно ние го направихме.

До каква степен спадът на цената на петрола е ключов за всичко това?

Райън Чилкот: Цената на петрола очевидно помогна. Видяхме рублата, как изгуби почти половината от стойността си спрямо долара.

И ако погледнем графиката, това до голяма степен се дължи на цената на петрола.

Вчера обаче петролът поевтиня с нещо като 1,5%, а рублата изгуби близо 10%, така че има и други фундаментални фактори.

Геополитиката и санкциите. Нещо, с което британският финансов министър напълно откровено се хвалеше вчера. Чуйте:

Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания:

Мисля, че те оказват доста сериозен натиск върху Владимир Путин. До преди няколко седмици хората се питаха, имат ли западните санкции някакъв ефект? Не би ли могъл Путин да се справи със сътресенията във финансовата система и рублата, ако цената на петрола се стабилизира. Това не изглежда особено сигурно сега. Руският бюджет е силно зависим от високата цена на петрола и в руската икономика, за съжаление, не са направени инвестициите и не са проведени реформите, на които всички се надявахме през последните години.

Райън Чилкот: Вероятно е рано да отпишем от уравнението руският президент. Той се радва на исторически висок рейтинг, но очевидно, еуфорията от анексирането на Крим, стъпка, която беше много популярна в Русия, беше подкрепена от голяма част от населението, сега ще отстъпи място на икономическата реалност.

Един от въпросите в петък, беше - аз разглеждах курсът на рублата спрямо цената на петрола - ще повиши ли централната банка лихвите рязко, с което рискува да навреди на икономиката, или няма да вдига лихвите и ще рискува неконтролируем спад на рублата…

Райън Чилкот: Или ще използва резервите си, което те направиха през последната година. Те похарчиха около 80 милиарда долара, за да стабилизират рублата.

Те все пак се отказаха от тази политика и оставиха курса на рублата свободен. Но щетите за икономиката при 17% лихви, при това икономика, която вече е в рецесия…

Райън Чилкот: Да, ако си припомним последните няколко седмици, чухме руският министър на икономиката да казва, че според тях икономиката на страната ще се свие с 1,8%.

След това, вчера, преди да се случи всичко това, централната банка обяви, че ако цената на петрола се задържи около 60 долара за барел, икономиката ще се свие с между 4,5% до 6%, а сега с тази нова лихва, може само да предполагаме, но това ще е една много, много дълбока рецесия откъдето и да го погледнем.

Може ли да направим сравнение с 1998. За някой, който наблюдава Русия от дълго време, това трябва да е леко притеснително.

Райън Чилкот: Мисля, че именно това е причината, поради която те повишиха лихвата тази нощ.

Говорим за систематичен риск, те се страхуват от банкова паника. На 17 август 1998 – черният четвъртък, аз бях там, това беше денят, в който Русия фалира, и това което непосредствено се случи, бяха тези опашки пред банките.

Хората искаха да изтеглят рублите си. Не знам дали си спомняте сцената със сбиването пред една от банките.

Аз бях с оператора, който снима тези кадри. Точно това Владимир Путин иска да избегне, това централната банка иска да избегне, и затова те решиха, както Марк спомена току-що, да пожертват икономиката на страната през следващата година.

Между другото, ако те успеят да задържат този курс, те мога да понижат лихвата, ако решат, че има такава възможност.

Така че те искат да избегнат банковата паника. Решили са, че си струва да пожертват икономиката, за да постигнат това.

Определено са взели това решение, за да спасят банковата си система.