Използването на газ от „Чирен“ не било притеснително

Това заявиха от "Булгаргаз" на открито заседание за обсъждане цената на природния газ за първото тримесечие на 2015 година

16.12.2014 | 15:18 Редактор: Пролетина Съботинова
Използването на газ от „Чирен“ не било притеснително

ДКЕВР подкрепи позицията на обществения доставчик "Булгаргаз" с аргумента, че е икономически неизгодно при наличност на големи количества газ в Чирен, те да останат неизползвани.

240 млн. кубични метра природен газ планира да изтегли Булгаргаз от хранилището в Чирен за периода януари-март 2015 година. Според техни данни, това количество е нормално и няма нищо притеснително. За сравнение за същия период на тази година са изтеглени около 250 млн. куб. метра природен газ.

"Сега в края на годината ще имаме 380 милиона, дори и да до изтеглим 240 млн. газ през първото тримесечие, каквито са нашите намерения, в Чирен ще останат налични около 140 млн", заяви Иван Иванов от "Булгаргаз".

ДКЕВР определи предложението на обществения доставчика като логично, тъй като всяка година при нужда Булгаргаз източва определено количество газ от Чирен. Според комисията, държавата приема риска, че няма да има криза в доставките от Русия и този резерв от 140 млн. ще бъде достатъчен.

"Тези количества - 240 млн. при положение, че  има някакъв риск от криза и зимния пакет не предполага такава, не е икономически целесъобразно, тези количества да стоят там, а дружеството да закупува такива количества с договори по внос" , коментира Димитър Димитров, член на ДКЕВР.

Според ДКЕВР няма опасност топлофикациите в страната да останат без газ, заради неплатени сметки. Заради активния сезон се очаква топлофикациионните дружества да увеличат паричните си средства и да плащат по-често.

"Цената на природния газ е балансирана, тя така е направена, че няма по никакъв начин да се отрази на топлофикацииите, за това тримесечие" , допълни още Димитров.
 
В момента 1000 кубични метра струват 603 лв. и 44 стотинки. От Булгаргаз настояват от 1 януари цената да стане 615 лева и 35 стотинки. В петък се очаква ДКЕВР да отхвърли искането на компанията за  близо 2% увеличение на цената на синьото гориово за първото тримесечие на 2015 година.