Притеснява ли се Фед за падащата цена на петрола

Коментар на Майк Реган за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

16.12.2014 | 14:48 Редактор: Георги Стоянов
Притеснява ли се Фед за падащата цена на петрола

Знаеш ли, чувстваме се доста добре сега в края на годината. И все пак нещо сякаш се е случило и изглежда то е свързано с цената на петрола.

Майк Реган: Точно така. На инвеститорите все още им е трудно да възприемат тези цени. Години наред си мислихме, че ниските цени на петрола са нещо хубаво за икономиката, за потребителите.

Този път нещата са малко по-различни. Очевидно спадът е толкова рязък, толкова драматичен, за толкова кратък период от време.

Имам предвид, че цената на петрола на практика се сви на половина за по-малко от 6 месеца.

Това наистина се отразява на кредитния пазар – спредовете по високорисковите облигации се разширяват.

Още по темата

Много хора се притесняват от някакво кредитно събитие, свързано или с по-малките и по-слаби енергийни компании в САЩ или със страни като Русия и Венецуела.

И наистина ефектът от тези цени се усеща по цял свят. Така че според мен пазарът изчаква цените на петрола да достигнат някакво дъно в краткосрочен план.

Дори по-рано днес изглеждаше, че енергийните акции, както казахте, се стабилизираха. Сега обаче пак тръгнаха надолу.  Дори за момент изглеждаше, че ще тръгнат нагоре.

Но ако се върнем към пазарния спад от септември и октомври, той беше сериозен – 7% само за месец, след което възстановяването беше също толкова бързо.

Така че според мен с пазара на практика може да се случи всичко. Волатилността се завърна и както ти каза, всички изчакват да видят, какво ще каже Фед в четвъртък.

Продължавам да чувам как хората говорят за разпродажби на загуба от данъчни съображения, които се случват в края на годината. Фондовите мениджъри преструктурират инвестиционните си портфейли. Говорят ли си хората за това?

Майк Реган: Това определено е нещо, което хората коментират. Обикновено се случва в средата на месеца и извършва бързо.

Сегашният спад изглежда малко по-сериозен от този, който може да очакваме от подобни разпродажби. Има толкова много фактори.

В навечерието на срещата на Фед в четвъртък, мисля че много хора се чудят, ще намери ли петролът място в дискусиите на Фед.

Бихме предположили, че ще намери.

Майк Реган: Така е, инфлационните очаквания са все по-ниски. Трябва ли да Фед да се занимава с връзката между кредитния и енергийния пазар, когато определя политиката си за следващата година?

Според мен много хора чакат тяхното изявление. Какво точно ще кажат?

Интересно е, защото ако погледнем, как хората са се позиционирали преди срещата на Фед, вероятно ще е трудно да предположим какво Фед биха могли да кажат, което би могло да е негативно за акциите?

Майк Реган: На фона на това масивно поевтиняване на петрола, мисля, че консенсусът е, че Фед ще обещаят да задържат лихвените проценти ниски в обозримо бъдеще.

Това е големият въпрос за четвъртък.