Японските избиратели подкрепиха икономическата политика на Абе

Коментар на Джеймс Майгър за телевизия Bloomberg от Токио

15.12.2014 | 16:00 Редактор: Георги Стоянов
Японските избиратели подкрепиха икономическата политика на Абе

Съкрушителна победа за японския премиер Шинзо Абе. На предсрочните избори в неделя коалицията на Абе спечели повече от две трети от местата в долната камара на японския парламент. С подробностите ще ни запознае Джеймс Майгър, икономически редактор за Япония на Bloomberg News. Джеймс, какви политики може да очакваме сега от правителството на Абе? Той проведе, нещо като, референдум върху абеномиката и изглежда получи одобрението, което искаше.

Джеймс Майгър: Благодаря много. Да, миналата вечер Абе каза, че първият приоритет на правителството му ще бъде икономиката.

Първото нещо, на което ще станем свидетели, ще са нови фискални стимули. Японската икономика изпадна в рецесия през второто и третото тримесечие.

Наши източници съобщават, че правителството планира пакет за стимулиране на икономиката в размер на 25 милиарда долара.

С него той ще се опита да измъкне икономиката от рецесията. Той ще се опита да стимулира потреблението, след като доходите на хората пострадаха не само заради данъка върху продажбите, но и заради нарастващата инфлация.

И след това в началото на следващата година ще бъде обсъден бюджетът за 2015, който също ще бъде следен много от близо.

Това са неща, които щяха да се случат и без изборите, правителството вече говори за пакет от стимули.  

Единствената голяма разлика е, че дискусиите около бюджета, дискусиите за това, с колко ще се понижат корпоративните данъци, всички тези важни икономически политики, бяха отложени с 3 седмици заради предизборната кампания.

Джеймс, на повърхността, ако това е бил референдум за абеномиката, той получи необходимите гласове. Избирателната активност обаче беше плачевна. Повечето японци просто си останаха по домовете. Какво ще кажеш за това?

Джеймс Майгър: Когато Абе свика изборите, той каза, че се обръща към хората, за да получи тяхното съгласие, японското правителство да отложи второто повишаване на данъка върху продажбите, което беше планирано за следващия октомври.

Сега то се отлага за април 2017, тъй като по думите му, икономиката и хората просто не са готови да поемат тези 10% ръст на данъка върху продажбите.

Той поиска избори именно за това. За този вот имаше и много други мотиви. Би било трудно обаче да се каже, че той е получил наистина силен мандат заради ниската избирателна активност.

Едва 52% от избирателите са отишли до урните в неделя, така че както ти каза по-рано, това е най-ниската избирателна активност в Япония след Втората световна война.

Ето защо, въпреки че може да кажем, че това е една наистина стабилна победа, той спечели близо две трети от местата в долната камара, хора в партията му, както и от опозицията, казват – добре, той спечели много места, но едва половината от избирателите в Япония наистина отидоха да гласуват.

Така че сигурен съм, че той ще приеме победата си като убедителна. Той вече го каза и вчера и днес.

Това обаче не е толкова убедителна победа, колкото изборният резултат предполага.