Да Силва Коста и Стоян Мавродиев са обсъдили мерки за запазване на финансовата стабилност

15.12.2014 | 12:56
Да Силва Коста и Стоян Мавродиев са обсъдили мерки за запазване на финансовата стабилност

Председателят на КФН Стоян Мавродиев е обсъдил с гуверньора на Националната банка на Португалия Карлос да Силва Коста действията и мерките, предприети от португалските надзорни институции при проблемите с Banco Espirito Santo (BES).

Обсъдени са били и предизвикателствата пред финансовия сектор у нас, породени от фалита на четвъртата по големина банка – КТБ АД, съобщава КФН с мейл до медиите.

Да Силва Коста и Стоян Мавродиев са обсъдили предприетите мерки за запазване на финансовата стабилност и за минимизиране на ефектите от банковите кризи върху реалната икономика и макроикономическите показатели.

Председателят на КФН е потвърдил желанието на България да се присъедини към Единния европейски банков надзор и че нашата страна е готова да спазва най-високите европейски надзорни изисквания във финансовата сфера.

Акцент на срещата е била и Директивата за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

"Ние приветстваме факта, че промените в европейското законодателство във финансовата сфера са в посока минимизиране на рисковете във финансовата система, равнопоставеност на участниците и осигуряване на висока степен на защита за вложителите, инвеститорите и потребителите", е казал Стоян Мавродиев.

 

Карлос да Силва Коста, гуверньор на Националната банка на Португалия е и член на Управителния и на Генералния Съвет на Европейската централна банка (ECB), на Европейската консултативна група към Борда за финансова стабилност (FSB), и почетен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (EIB).