fallback

ОПЕК няма да ограничи добива дори цената да падне до 40 долара

Коментар на Бен Шарпълс за телевизия Bloomberg от Мелбърн

15.12.2014 | 12:11 Автор: Георги Стоянов

Какво знаем?

Бен Шарпълс: Риш, благодаря ти. Коментарите от Обединените арабски емирства показват, че битката за пазарен дял продължава.

Техният енергиен министър заяви, че ОПЕК ще запазят нивата си на добив и няма да ги ограничат, дори ако петролът падне до 40 долара за барел.

Те повториха коментарите, направени от Саудитска Арабия, че пазарът ще се стабилизира от само себе си.

Те също така казаха, че ОПЕК трябва да изчакат поне едно тримесечие преди да обмислят извънредна среща за цената на петрола.

Още по темата

Всичко това се случва на фона на отслабващата глобална прогноза за петрола. Миналата седмица Международната агенция по енергетика понижи прогнозата си за търсенето през 2015 за четвърти път през последните 5 месеца.

Наред с това, те също така повишиха прогнозата си за предлагането извън страните от ОПЕК.

Прогнозата на ОПЕК също говори за най-слабото търсене за техния петрол от 2003, така че перспективата за петрола за момента е доста мрачна.

Има ли някакъв отговор от страна на тези производители, не само страните от ОПЕК, но също така и тези извън организацията. Все още се намираме в състояние на свободно падане.

Бен Шарпълс: Неизглежда да има каквото и да е раздвижване от страна на производителите от ОПЕК за момента.

Производителите в САЩ обаче, последните правителствени данни показват, че компаниите там добиват петрол с най-бързи темпове от над 3 десетилетия.

Трябва да изчакаме до сряда, за да научим последните данни за производството там.

Но това, което научаваме от Baker Hughes, компания за добив на нефт, оказва се, че те започват да спират някои от платформите си.

Миналата седмица са били спрени най-много платформи от декември 2012, тоест от 2 години.

В сравнение с последните 6 месеца сега в САЩ функционират най-малък брой платформи.

Американският лек суров петрол е под 60 долара за барел и това са нива, под които анализаторите прогнозират проблеми за някои от производителите на шистов петрол. Изглежда започваме да усещаме това в момента.

fallback
fallback