fallback

Uber – специален играч или просто поредната таксиметрова компания

Коментар на Брендан Грийли, Bloommberg, Сан Франциско

15.12.2014 | 12:02 Автор: Георги Стоянов

Използвал съм Uber, върши работа, това наистина е ефективен начин да си хванете такси. Uber обаче не е нищо специално.

Опитайте това. Всеки път, когато чуете някой да каже, че с появата си променя правилата на играта, приемете просто, че иска да си мислите, че е  специален.

Ако мислите, че сте специален и идеята ви е толкова зашеметяваща и толкова новаторска във всеки град, тогава може би си мислите, че всички, които не са съгласни с нея, явно просто не я разбират.

Точно това мислят за себе си хората, които казват, че променят правилата на играта. Май те обезпокоих? Какво ще направиш? Аз съм този, който ви обърква плановете.

Някои места наистина имат нужда от това - пластовете да бъдат разместени. Спирали ли сте такси във Вашингтон DC, преди да се появи Uber? Това не беше приятно преживяване.

Там пластовете определено трябваше да бъдат разместени. Проблемът е, че взимането на такси не навсякъде е толкова голям кошмар.

Да вземете такси в Лондон е доста приятно изживяване, да вземете такси в Германия е страхотна идея.

Културата на Силициевата долина е изградена върху идеята, че може да се разраствате в цял свят без да се съобразявате, с каквито и да е препятствия.

Проблемът е, че UBER e реална компания в реалния сват. Това е таксиметрова компания – скучна, традиционна компания.

Стратегията на UBER винаги е била – появи се в нов град, объркай плановете на останалите и чак тогава може да започнеш да се притесняваш, за това, какви регулации трябва да спазваш.

Те се разрастват на абсолютно всички пазари. От 1 октомври UBER е стъпил в София, Ханой, Атина, Кайро, Сантафе, Чатануга, Орегон, Будапеща, Лтъл Рок, Валенсия, Рино, Монтерей, Вегас, Манчестър, Грийнбей, Сейнт Луис, Колумбия, Бърлингтън, Портланд, Бойс и Отава.

И разбира се, заради начина, по който се разраства, компанията има регулаторни проблеми.

Хората искат да са сигурни, че шофьорите им имат книжка, искат да са сигурни, че шофьорите им не са престъпници и че шофьорите им имат застраховка.

Това са основни изисквания, вие не може да ги заобиколите или да ги игнорирате, просто защото сте специални.

UBER не е единствената компания, която идва от Силициевата долина и която има този проблем.

Когато чуете, че някой иска да промени правилата на играта, помислете за момент, този човек си мисли, че е специален, а всъщност не е.

fallback
fallback