Ван Арк: Няма да се изненадам, ако цената на петрола падне до 50 долара

Коментар на Барт Ван Арк, главен икономист на Conference Board за телевизия Bloomberg от Хонконг

12.12.2014 | 17:09 Редактор: Георги Стоянов
Ван Арк: Няма да се изненадам, ако цената на петрола падне до 50 долара

Вие сте базиран в Ню Йорк и приключвате глобалната си обиколка тук. Изглежда сякаш слизаме с асансьор. Продължаваме да слизаме и всеки етаж са наши очаквания за това, докъде може да падне цената на петрола. Шокиран ли сте от факта, че вече сме под 60 долара за барел? И колко дълго ще продължи този мечи пазар?

Барт Ван Арк: Малцина от нас предвидиха, че темпът на спада ще е толкова бърз. Мисля че това може да продължи известно време.

Няма да се учудя, ако цената падне до 50 долара. Това може да продължи през следващата година.

Но според мен истинският въпрос е да погледнем в перспектива - каква ще е тенденцията през следващата година.

Още по темата

Имаме фактори на търсене и предлагане. Факторите, обуславящи търсенето на развиващите се пазари, наистина отслабват.

Факторите на предлагането са всички тези допълнителни количества, които се предлагат на пазара, особено от Съединените щати.

Мисля, че пазарите ще се стабилизират и адаптират към това. Мисля, че ще достигнем нещо като дъно през следващата година.

Трябва обаче да проследим дългосрочната тенденция. В развиващите се страни се появява нова средна класа и това означава търсене на енергия.

Според мен това ще подкрепи цените в дългосрочен план.

Да, казахте, че пазарите ще се коригират сами. Това каза и министърът на петрола на Саудитска Арабия вчера. Като цяло, това ли иска ОПЕК?

Барт Ван Арк: Да, предполагам, че искаха да извършат корекция и но че засега разчитат на това, че могат да запазят пазарния си дял.

Нещо, което не трябва да забравяме, е, че ако този спад продължи със същия темп, както досега, ОПЕК може да премени позицията си и да започне да ограничава добива.

Следващата им среща е през юни, мисля, че на 5-ти юни. Говорим за след 6 месеца. Трябва ли ОПЕК да проведат тази специална среща, за която настоява Венецуела, след като цената на петрола се срина до тези нива?

Барт Ван Арк: Това може да се случи, но отново казвам, това зависи от темпа на поевтиняването и според мен този темп се забавя.

Според мен срещата ще е през юни, както беше съобщено.