fallback

Може ли строителният сектор да съживи японската икономика

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Токио

12.12.2014 | 13:16 Автор: Георги Стоянов

Шери Ан: След като премиерът Абе пое управлението на държавата преди 2 години, той се застъпи за по-големи разходи в строителния сектор, за да подкрепи публичните инвестиции  и оттам икономиката.

Предстоящата олимпиада през 2020 помага точно за това. Оттук може да видите легендарния японски влак стрела, който за първи път беше представен пред света през 1964, когато Токио беше домакин на първите си олимпийски игри.

Сега, половин век по-късно, Токио се готви за най-големия строителен проект от десетилетия – Олимпийското градче ще се простира на цели 8 километра и в сърцето му ще се намира националният стадион.

Токио обаче трябваше да ограничи строителните си проекти на фона на нарастващите разходи. Ръстът на търсенето оказва натиск върху индустрията. Чуйте:

"Трябва да се справим с един път и половина повече работа сега в сравнение с преди няколко години. Не може да си позволим да наемем повече служители, тъй като тази работа изисква специални умения, което означава и че трябва да плащаме по-високи заплати. Натоварването е голямо и трудовите разходи свиват маржовете ни," коментира строителен предприемач.

Шери Ан: Строителите вече са заети на 100% със строителни проекти в засегнатата от бедствията североизточна Япония, както и с това да подновяват остаряващата инфраструктура.

Представители на индустрията казват, че не са готови за този рязък ръст в търсенето.

Ключовият момент е да се привлекат млади работници и за целта трябва да се предложат по-високи заплати.

Всъщност именно това би могло да помогне на японската икономика да тръгне в правилната посока.

"Търсенето на работна сила е огромно. За десет работни места, които се предлагат, има само един работник, който е готов да свърши работата, така че рестартирането на трудовия пазар се улеснява от този бум в строителството, който се случва тук в Япония", казва Джаспър Кол, директор за пазарни изследвания на JP Morgan за Япония.

Шери Ан: Влакът стрела беше символ на надеждата за Япония след войната. Сега страната се надява да пресътвори миналото си и да съживи позицията си в един по-конкурентен свят.

Анализаторите казват, че предизвикателствата в строителния сектор днес могат да помогнат на Япония да се измъкне от дефлационния капан. Шери Ан, Bloomberg, Токио.

fallback
fallback