Щатският конгрес одобри бюджет за 1,1 трилиона долара

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg

12.12.2014 | 13:08 Редактор: Георги Стоянов
Щатският конгрес одобри бюджет за 1,1 трилиона долара

Защо Джейми Даймън поддържа този законопроект?

Ханс Никълс: Защото този законопроект, който определя бюджета на правителството, има специална клауза за банките, която предвижда да бъде премахнат ключов елемент от закона Дот-Франк за финансовите регулации.

По този начин на банките ще бъде позволено да продължат да търгуват най-рисковите си активи с гаранциите на Федералния резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите.

Демократите протестираха остро срещу тази провизия. Те заявиха, че тя изобщо няма връзка с законопроекта за бюджета. Това е закон от 1600 страници.

Както споменахте правителството ще разполага с 1,1 трилиона долара до края септември следващата година.

Имаше информация, че Джейми Даймън се е обаждал на конгресмени демократи, искайки тяхната подкрепа за законопроекта.

Също така стана ясно, че президентът Обама също се е обаждал на демократи.

Законопроектът е подкрепен както от републиканци, така и от демократи. Интересно е разделението в демократическата партия.

Гласовете за са били 294 срещу 206 срещу. Законопроектът обаче е подкрепен от 57 демократи.

В него има още една провизия, която не е пряко свързана с бюджета – а именно, че ако искате да направите дарение за която и да е от двете политически партии, сега може да дарите 10 пъти по-голяма сума до 324 хиляди долара.

Сега законопроектът отива в Сената, където ще видим дали ще бъде одобрен. Там обаче вероятно ще има известни възражения. Ана?

Така че не всичко е свързано с бюджетните разходи. Но ще бъде ли приет този законопроект безпроблемно в Сената Ханс?

Ханс Никълс: Крайният срок е понеделник. Те се договориха да удължат срока с два дни, но тук може да се намесят или сенатор Тед Круз, републиканец от Тексас, или сенатор Елизабет Уарън, демократ от Масачузетс.

При това Елизабет Уарън е особено вбесена от провизията за банките. Ето какво каза тя.

Тя каза: Citigroup държи държавното финансиране като заложник, за да прокара своя собствена провизия за спасяването си с държавни средства. Подкрепете ме срещу CitigroupShutdown.

Това е знак, че тя може да направи процедурно възражение. Не ясно, колко дълго може да се задържи този закон с процедурно възражение от един единствен сенатор.

Все пак може да се появят и други пречки. Ще следим това от близо днес. Също така и за пазарна реакция, ако някой от тези сенатори наистина направи възражение.