fallback

Може ли спадът на петрола да удържи енергийните нужди на Япония

11.12.2014 | 15:51

Коментар от Токио на Юнджо Тамамизу, управляващ партньор Clavis Energy Partners на предстоящите избори в Япония и условията, в които се провеждат - в интервю за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг.

Още по темата

Потапянето на петрола помага на едни, но това може ли да удържи всички енергийни нужди на Япония?

Хубав, но труден въпрос. Както казвате, спадът в цената на петрола трудно ще помогне на японската икономика да излезе от десетилетната рецесия, което е първа точка в политическата програма на премира Абе.

Това е позитивна тема в последно време. Но ако партията и премиерът успеят да спечелят вота, това ще бъде позитивен резултат за индустрията и бизнеса.

Защото те ще могат да поискат отново да бъдат пуснати ядрените реактори в страната. В бъдеще.

Доколко това е само предизборна тема? Обществеността все още е доста разтревожена за ядрените реактори. Обещанията за тестове за безопасност при отварянето на ядрените реактори не се сбъднаха тази година. Какво можем да очакваме всъщност?

Отново добър въпрос. Обществеността може да има някои тревожи относно рестарта на ядрените централи в Япония, но както каза премиерът Абе, ако нови критерии и регулации бъдат обявени от Енергийната комисия, правителството ще ги изпълни.

Без евтино електричество японската икономика няма да излезе от рецесията.

 

Кажете ни - не само като експерт и анализатор, но и като човек, който живее в Токио - какво мислят избирателите? Какво ще стане след 4 дни? Все още ли има колебания към Абе, въпреки че виждаме в сондажите, че има подкрепа?

Както казват предварителните проучвания на общественото мнение за изборните нагласи, неговата партия ще има пълна победа.

Но трябва да разбираме, че все пак 20% от избирателите още не са решили дали да подкрепят управляващата партия на Абе или опозицията.

Имаме още четири дни и трябва да изчакаме да видим останалата една пета от избирателите как ще гласува.

Без насърчаване на икономиката, няма начин Япония да си върне енергията и доверието, за да продължи напред.

fallback
fallback