След прогнозата на ОПЕК петролът отново тръгна надолу

Коментар на Бети Лиу, Мат Милър и Алекс Шърмън за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

11.12.2014 | 14:37 Редактор: Георги Стоянов
След прогнозата на ОПЕК петролът отново тръгна надолу

Бети Лиу: Първото нещо, за което ще поговорим, е петрола – американският лек суров петрол. Цената падна под 63 долара за барел, като същевременно OPEC понижава прогнозата си за потреблението през следващата година до най-ниските нива от 12 години.

Така че не е изненадващо, че наблюдаваме този спад на цената на петрола.

Мат Милър: И всъщност спадът в търсенето наистина се оказва основният проблем. Изглежда в момента търсенето е много по-решаващо за цената от предлагането.

Още по темата

Замислете се за това. Говорихме за коли, докато течаха рекламите. Chevrolet представи новия си Corvette.

Той разполага с 450 конски сили, но може да измине 100 километра само с 8 литра бензин.

Имам предвид, че просто няма за какво да използвате толкова много бензин, дори в една голяма и мощна спортна кола.

Какво да кажем за Eco boost двигателите на Ford. Просто нямате нужда от толкова бензин.

Алекс Шърмън: Да, това вероятно е проблем за ОПЕК, но потенциално това наистина е нещо хубаво за американската икономика.

Може да кажем така - очевидно нещата не са еднозначни, но няма съмнение, че потребителите могат да използват тези допълнителни средства, които им остават.

Мат Милър: Това обаче може да се окаже проблем за създаването на работни места тук в САЩ. Един от факторите, които стимулираха създаването на толкова много работни места, беше добивът на шистов петрол.

Шистовата революция в която живеем. Няма да може да се възползваме от тези нови работни места, ако добивът на шистов петрол стане нерентабилен.

Бети Лиу: Тези близо милион работни места бяха създадени от шистовия бум и кой знае още колко спомагателни работни места са създадени в допълнение. Така че това е вярно.

Но от друга страна аз се радвам на евтиния петрол. Като шофьор, който кара всеки ден от покрайнините на града, аз се радвам ниските цени на бензина, трябва да призная.