fallback

Ще се реши ли Франция на реформи в трудовото законодателство

Коментар на Марк Дийн за телевизия Bloomberg от Париж

10.12.2014 | 17:37 Автор: Георги Стоянов

Какво има в този законопроект? Има ли в него признаци за каквато и да е позитивна промяна във Франция?

Марк Дийн: Мисля, че той вещае подобна промяна, въпреки че тя не е революционна. Мисля, че това е начинът, по който трябва да гледаме на него.

Имаме над 100 елемента в този законопроект. Има голям брой малки промени – неща като неделното пазаруване.

Има промени в трудовото законодателство, които ускоряват постигането на споразумения между работодатели и служители.

Премахва заплахата от затвор за мениджъри и работодатели, които нарушават трудовото законодателство. Има много малки нещат. Това е стъпка в правилната посока.

Това е нещо, от което френската икономика се нуждае, това е нещо, което според икономистите ще помогне, но то не е нищо революционно.

Още по темата

Марк, когато говорим за промяна в Европа, често говорим за съпротива. Оланд може да говори за промяна, но нека ние поговорим за съпротивата. Има ли вероятност за съпротива срещу мерките, които той обявява днес?

Марк Дийн: Ще чуете много политически реакции. Ще чуете, например, че кметът на Париж е казала, че на нея не й харесва идеята за неделното пазаруване.

Кметът наистина има известна тежест в това отношение. Но мисля, че законопроектът ще бъде приет като цяло без особени промени.

Някои от по-малките промени - мерките, свързани с трудовото законодателство, за които се говори по-малко например, те ще бъдат приети и това е важно.

Законопроектът беше подготвен така, че да се избегне, каквато и да е по-сериозна съпротива срещу приемането му, каквато щеше да има, ако например в него имаше нещо по-емблематично като промяна на 35 часовата работна седмица или минималната работна заплата.

Това щеше да крие риск хората да излязат по улиците. Много от нещата в законопроекта са твърде технически, за да накарат хората да излязат по улиците.

Марк Дийн, който се присъедини на живо към нас от Париж. Благодаря ти много, че се присъедини към нас тази сутрин.

fallback
fallback