fallback

BP се преструктурира, ОПЕК намали прогнозата за 2015

10.12.2014 | 14:32

British Petroleum ще съкрати стотици работни места в глобалния си петролен и газов бизнес до края на 2015 в рамките на програма на преструктуриране, която трябва да доведе до икономии от 1 млрд долара, заради спада в цените, съобщи компанията.

Голямата част от разходите ще бъдат насочени към освобождаване на излишните работни места във всички сегменти, включително търсене и производство на петрол, рафиниране, търговия и администрация, съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

"В рамките на по-мащабната ни програма в цялата група за опростяване на корпоративните функции и процеси, се очаква да освободим неоперативни разходи от около 1 млрд долара общо за следващите пет тримесечия, включително сегашното", каза в изявление BP.

Стотици работни места се очаква да бъдат съкратени в основните центрове на компанията във Великобритания, САЩ и другаде.

ОПЕК намали прогнозата за 2015

ОПЕК съобщи на 10 декември, че очаква търсенето на суров петрол през 2015 да бъде най-слабото в последните 12г.

Организацията понижи прогнозата си за следващата година с около 300 000 барела на ден до около 28,9 млн.

Това е около 1,15 млн барела на ден по-малко от произведеното от картела в последния месец и целта от 30 млн барела дневно цел, която 12-те страни-членки потвърдиха на последната си среща във Виена на 27 ноември.

Ефектът от колапса с 40% на цената на петрола през 2014 върху предлагането и търсенето остава неясен, съобщава ОПЕК, цитиран от Bloomberg.

"Ревизията надолу отразява корекциите към повишение на предлагането на петрол, непроизведен от ОПЕК, както и понижената прогноза за глобалното търсене", съобщи в месечния си доклад за петролните пазари отдела по проучвания на ОПЕК, базиран във Виена.

 

Коментар от студиото на Bloomberg в Лондон на старши анализатора за сектор петрол и газ Филип Хладек, Bloomberg Intelligence в разговор с водещия Гай Джонсън

 

Стратегията на компанията се основава на принципа "колкото по-голяма, толкова по-добре".

Те се насочват към големи проекти в Мексиканския залив, Ангола, Каспийско море и ще се опитат постепенно да разпродадат малките си активи и тези, на които производството намалява.

 

Това продължение ли е на стратегията им досега?

Продължение и засилване.

С ниските цени на петрола и натиска, който има, ще бъде по-трудно да се продължи.

 

Намират ли купувачи за тези активи? Има много слухове в индустрията в момента, за сливания и придобивания. Ще станем ли свидетели на промени в сектора с поглъщания и евентуални сливания? Какво ще стане? 

В последните 3-4 години имаше доста успешни продажби на активи. Въпросът е, че има някои зрели активи в Северно море, които може би ще се продадат по-трудно.

Виждате го и при други компании, които се опитват да продават активи в Северно море. Отнема доста време и е трудно да се намерят купувачи.

 

Още по темата

Накъде е ВР в отношенията си с Русия? Има огромен дял в Роснефт. Там залогът е голям. Това е още едно главоболие за Боб  Дъдли, точно, когато най-малко се нуждае от това.

Русия е един от най-големите производители в света и ще остане такъв. Всяка компания, която иска да расте, но и заради принципа, че "голямото е хубаво", те искат големи активи. Но в света няма много места, където откриваме такива активи. Русия е едно от тези места.

Затова в миналото са казвали, че са ангажирани с Русия и май няма да променят решението си.

Защото големите активи са там.

 

Ще направят ли още придобивания? Казвате, че колкото по-голямо, толкова по-добре. Може да продадат нещо и да купят друго. Има ли възможности?

Има много голяма конкуренция.

Всички петролни мейджъри търсят големите активи. А пък на пазара не излизат всяка година много големи открития.

Ще бъде трудно.

Те вече имат доста добро портфолио от големи активи, обещаващи находища и затова вероятно ще се насочат към тях.

 

Те настояваха да посочат тази сутрин за дела на дълга - 15% до края на третото тримесечие. Още нещо, което чувам от индустрията е, че силните компании са тези, които ще имат проблеми за напред. Ако искаме да анализираме всички сектори в момента, най-напред трябва да се направи кредитен анализ.

Разбира се, с по-ниските цени на петрола ще бъде по-трудно.

Но като казвам това, все пак има възможност за продажба на активи и реализиране на печалба от тях, на кеш.

fallback
fallback