fallback

Ще успее ли Шинзо Абе да върне жените на работа

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Токио

10.12.2014 | 14:29 Автор: Георги Стоянов

Шери Ан: Японската корпоративна култура и вкоренените социални схващания, тук в Япония, не е лесно да бъдат променени за един ден.

Работните часове на служителите на пълен работен ден в Япония не са гъвкави, така че когато жените имат деца, е много трудно да намерят някой да ги гледа през дългите часове, докато са на работа.

Детските градини и яслите са от ключово значение за тях. Това е детска градина, финансирана от министерството на труда. Тя има по-дъги и по-гъвкави работни часове.

Работещите родители могат да оставят децата си и да се върнат да ги вземат след работа.

Министерството на социалните грижи обаче казва, че от април насам 21 хиляди деца са били в списъците с чакащи да бъдат записани в тези детски градини.

Администрацията на Абе обеща да увеличи местата в тези детски градини с 200 хиляди. Според последните правителствени оценки, недостигът на места се очаква да се свие до около 9000.

Администрацията на Абе иска 200 хиляди нови места в детските градини до март 2018.

Това е след 3 години и е ключова стъпка, която ще помогне на много работещи жени да направят кариера

Аз се опитах да разговарям с родители тази сутрин и всички те бързаха за работа, след като оставят децата си тук.

Либерал демократическата партия казва, че са заделили около 8 милиарда долара, за осигуряване на грижи за децата. Риш?

Друг въпрос е колко далеч е стигнал премиерът в тези усилия. Има много оплаквания, много критики?

Шери Ан: Напоследък имаше някои подобрения. Повече жени са се върнали на работа, откакто Абе пое управлението на държавата.

Миналата година от правителството обявиха, че работещите жени са се увеличили с 470 хиляди до 27 милиона – това е ръст от около 2%.

Това е скромен успех, макар и най-сериозното увеличение от 1991.

Администрацията на Абе казва, че до 2020 иска 30% от мениджърските позиции да са заети от жени. Някои наблюдатели обаче изтъкват, че този подход не е особено реалистичен. Чуйте:

"Ако само съобщим заложените квоти на корпоративните мениджъри, това не е достатъчно да ги убеди да наемат жени. Това, което е важно, е да им покажем, че ако наемат повече жени, това ще е добре, както за бизнеса им, така и за обществото", коментира Хироши Йошида, професор от Университета Тохоку

Шери Ан: Компанията за корпоративни проучвания TEIKOKU DATABANK обяви, че средно в Япония жени заемат едва 6% от мениджърските позиции, а половината от компаниите, с които е разговаряно, нямат дори една жена в мениджмънта си.

fallback
fallback