fallback

Хедж фондове и пазарът на модерно изкуство

Стефани Рул от Bloomberg прекарва един ден в компанията на Джим Чейнос в разговори за изкуство и пари

09.12.2014 | 14:24 Автор: Виктория Крумова

Стефани Рул, Bloomberg: Джим Чейнос, Kynikos Associates, основател и президент. Колекционер на изкуство. Арт Basel – Miami Beach, 2014.

Тук сме.Заведете ме вътре, искам да видя всичко.  

Джим Чейнос, Kynikos Associates: В урагана?

Стефани Рул, Bloomberg: В урагана. Да тръгваме!

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Този “Мао“ на Уорхол е една от знаковите творби в изложбата.  

Стефани Рул, Bloomberg: Обожавам тази картина! А Вие? Да кажем, че някой похарчи 200 000 за гигантски надпис „хора“, който се върти. Къде е изкуството в това?

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Не знам. Ако бях изпълнителен директор на компания, вероятно бих погледнал финансите, да видя дали ще стане добра къса продажба.

Стефани Рул, Bloomberg: Знаете ли какво е това? Кофа за боклук!

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Да, кофа за боклук с лампички и джунджурийки вътре.

Стефани Рул, Bloomberg: Искам „White Cube“.

Джим Чейнос, Kynikos Associates: „White Cube“? Мисля, че е препратка към празното пространство в галериите. „White Cube“ сега са един от най-големите търговци на изкуство в света, представят много художници, както известни, така и нови.

Стефани Рул, Bloomberg: Вашият търговец ли е?

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Работя с „White Cube”, да.

Стефани Рул, Bloomberg: Каква е силата на влиянието и взаимоотношенията, които има „White Cube“ и какво означава това за модела на Sotheby’s и Christie’s?

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Вярвам, че една от причините аукционните къщи да са под напрежение, е заради увеличението на доходността на тази компания – възхода на супер-търговците, както го наричам. Много от нещата, които хората мислят, че стават в Sotheby’s, вече са се случили или са били направени. В края на краищата всичко зависи от това, което се случва с пазара наоколо. Бичият пазар е като всичко останало - лесно е да се продава. Всички са активни, това място процъфтява, можете да намерите купувачи. Когато пазарът на изкуство е в спад, няма купувачи.

Стефани Рул, Bloomberg: Ок, Джим. Ще Ви помоля да ме заведете на разходка. Днес видяхме неща, които аз харесах, а Вие не одобрихте нито едно от тях. Но сега сме във Вашия дом, пълен с невероятни творби. Искам да ми покажете любимата си.

Още по темата

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Внимавайте с капана за мечки.

Стефани Рул, Bloomberg: Това е капан за мечки?

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Да. Не искам навън да има капани за мечки. Ние, мечките, сме достатъчно застрашени на пазара, така че трябва да се отървем от капаните по улиците.

Стефани Рул, Bloomberg: Защо тази Ви допада?

Джим Чейнос, Kynikos Associates: Комбинацията от племенния аспект и строителните материали. Освен това мисля, че е малко ексцентрична. Цял ден говорим за изкуство и пари, но в крайна сметка искаме да живеем с нещата, които са част от живота ни, да украсим света си и да забавляваме приятелите си, себе си, семейството си. Ако не можете да го направите, ако става въпрос само за пари, не си струва.

 

fallback
fallback