Васко Начев: Ако до 2017 нямаме достъп до втечнен газ, пак ще се чудим защо плащаме най-скъпия газ

Технически е невъзможно „Южен поток” да мине по трасето на „Набуко”

08.12.2014 | 22:14 Редактор: Мариета Иванова
Васко Начев: Ако до 2017 нямаме достъп до втечнен газ, пак ще се чудим защо плащаме най-скъпия газ

Ако до 2017 нямаме достъп до втечнен газ, пак ще сме в ситуация да се чудим защо получаваме най-скъпия газ, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт Васко Начев. Той допълни, че след две години на газовия пазар излизат новите играчи с 205 млрд. кубически метра газ и това, което се случва в момента на нефтения пазар, ще се случи- на газовия. По думите му идеята за изграждането на Южния газов коридор е чудесна.

В тази връзка той посочи още, че „втечненият природен газ лятото се търгуваше на 250 долара на стоковия пазар, докато ние си плащахме по 410”.

 По думите на Начев през последната седмица със събитията около проекта „Южен поток” България е спечелила възможността да избира. Той подчерта, че това е никому ненужен проект.

Странни неща се случиха днес в българския парламент. Всъщност се случи точно това, което трябваше да се случи. След 6 години ходене по мъките, едва днес чухме каква е реалността около „Южен поток”. Тези бомбастични цифри, които се въртяха в пространството, се оказа, че са много далеч от реалността,” коментира експертът.

По думите му идеята „Южен поток” да бъде изграден по трасето на „Набуко” няма как да се случи, тъй като „не е възможно 63 милиарда кубически метра газ да бъдат транспортирани в посока Гърция”.