Икономическият спад в Япония се оказа по-сериозен от очаквания

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Токио

08.12.2014 | 15:00 Редактор: Георги Стоянов
Икономическият спад в Япония се оказа по-сериозен от очаквания

Колко лоши са данните?

Шери Ан: Данните определено неотразяват прекрасния ден днес в Токио. Изненадани сме, че японската икономика се свива, на годишна база, с 1,9% през третото тримесечие - повече от първоначално оповестения миналия месец спад от 1,6%.

Никой от 24-те икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, неочакваше, че японската икономика ще се свие толкова.

Тези данни разкриват, че икономиката навлиза още по-дълбоко в рецесия и това едва ли ще помогне на японския премиер Абе, на който тази неделя му предстоят избори. Ивон?

Още по темата

Да, това е доста сериозен удар за Абе. Кои са другите проблеми, с които той трябва да се справи шест дни преди тези избори.

Шери Ан: Пред Абе има много предизвикателства в този момент. На първо място това са цените.

Основните потребителски цени са се повишили с едва 0,9% през октомври, като не отчитаме ефекта на въведения през април данък върху продажбите.

Това е доста под заложената от Bank of Japan 2% инфлация. Bank of Japan може да се окаже принудена да приложи нови стимули.

Безпрецедентната програма за изкупуване на активи на банката вече води до сериозен спад на йената. Йената се търгува на 7-годишно дъно.

Слабата йена, разбира се, е страхотна новина за абеномиката. Това беше един от ключовите моменти в икономическата политика на Абе.

Да се справим с предизвикателствата, с негативните ефекти от слабата йена, това е друга история. Имаме малки компании, които не се занимават с износ, и те са засегнати тежко.

На фона на отслабващите признаци за икономическо възстановяване, миналият месец Абе отложи планираното повишаване на данъците с 18 месеца.

Заместник главния секретар на кабинета каза, че това ще помогне на икономиката.

Той изтъкна, че всички могат да понесат данъкът върху продажбите да достигне 10% в рамките на 2 години и половина.

Икономистите прогнозират, че икономическите стимули на Абе ще подкрепят растежа на японската икономика с 0,3 процентни пункта.